Брюксел дава България на съд заради сметищата

OFFNews 23 януари 2014 в 16:13 2971 0

Сметище. Снимка: БГНЕС (архив)
Сметище. Снимка: БГНЕС (архив)

България не защитава гражданите си от нездравословните ефекти на лошото управление на отпадъците си и заради множеството незаконни сметища, действащи в страната Европейската комисия внася иск срещу държавата в европейския съд в Люксембург. Това съобщи днес пресслужбата на Комисията.

В страната все още действат над 100 общински сметища в нарушение на регламентите – европейските и националните, за управление на отпадъците, и не са предприети мерки за закриването и рекултивацията им. Това са мотивите на еврокомисаря по околната среда Янез Поточник да препоръча наказателната процедура срещу България за старите сметища да прерасне в съдебно дело.

По договора на България с Европейския съюз държавата трябваше да закрие несъответстващите на правилата сметища и да ги замени с модерни регионални депа за отпадъци до 16 юли 2009 г.

След изтичането на срока Брюксел откри наказателна процедура срещу България. Държавата информира ЕК, че до юли 2015 г. ще бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. Този график обаче за Комисията изглежда все по-малко вероятен

Предвид съдебните спорове в българските съдилища и забавените проекти за изграждането на нови депа за отпадъци обаче е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен, отбелязват от ЕК. По данни на Брюксел в България все още има 113 несъответстващи на изискванията сметища, които са в експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!