Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Втори жълт картон от Брюксел за старите сметища

Милен Енчев 21 ноември 2012 в 20:13 3852 1

Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС
Софийското сметище в Суходол, София. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия заплаши България със съд заради действащите стари общински сметища, нарушаващи евростандартите за отпадъците.

Днес ЕК даде ход на втората, финална фаза на текущата наказателна процедура срещу страната за нарушението. След нея процедурата ще бъде внесена в европейския съд в Люксембург, където страната може да бъде глобена.

България нарушава европейските правила за третиране на отпадъците със 124 стари общински сметища, се казва в прессъобщението на ЕК. Въпросните сметища отдавна трябваше да бъдат закрити и рекултивирани, но те все още се използват, тъй като строителството на регионалните депа за отпадъци, планирани в съответствие с европейските стандарти, се забави с години.

Държавата имаше ангажимент да изгради общо 54 регионални депа на мястото на действащите бунища до 16 юни 2009 г. До тази дата обаче работеха по-малко от половината. Така общините продължават и до момента да изхвърлят отпадъците си на старите сметища, които нямат задължителните според европейските изисквания геомембрани за предпазване на почвата под тях, инсталации за рециклиране на полезната част от отпадъците и др.

След днес обявеното решение на ЕК държавата има срок от 2 месеца за отговор. Ако информацията от България не е удовлетворителна, Комисията ще заведе дело в съда в Люксембург. При негативен изход страната ще трябва да реши проблема и да закрие депата в определен (кратък) срок.

Ако това не се случи, наказателната процедура трябва да се повтори – първо писмено предизвестие, второ (каквото бе получено днес) и отново съдебно дело в Люксембург. Тогава на страната може да бъде наложена ежедневна глоба, докато не изпълни евроизискванията.

Днес, броени часове след прессъобщението на ЕК, екоминистерството обяви, че започва проект за закриване и рекултивиране на 37 общински депа в страната. Проектът ще струва 97.63 милиона лева и ще бъде финансиран с европейски пари от оперативната програма „Околна среда“.

Рекултивацията и озеленяването на сметищата с обща площ 1620 декара, ще приключи чак през 2015 г. Екоминистерството обяви, че ще продължи да приема общински проекти за закриване на стари депа до 1 юли 2013 г. Държавата ще кандидатства за финансиране на тази дейност и за следващия програмен период на оперативната програма (2014 – 2020 г.), съобщи ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews