България е регионален център в Европа на руските специални операции. Повече няма да бъде

Александра Маркарян 30 юни 2022 в 12:38 3467 1

Евгений Дайнов

Снимка Архив

Евгений Дайнов

"Ние сме по принцип в предизборна ситуация – всички признаци са налице. Но това е сигнал, че най-сетне в България и службите, и управляващите си дават сметка, че именно България е регионален център в Европа на руските специални операции. Оттук те планират различни операции. Това е решение (за изгонването на 70 свързани с руските служби руски дипломати и служители - бел. ред.), което дава ясна заявка, че оттук нататък България няма да бъде плацдарм на руските специални служби, а ще бъде, както казваше Филип Димитров, нормална западна страна. Тези неща рядко имат връзка с предизборни маневри. Просто е дошло времето тези хора да бъдат премахнати като заплаха за националната сигурност" - коментира политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР.

Той обори опорката, на която настоява посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, че някой - според нейното схващане САЩ и Великобритания - командвал България и затова тя била решила да изгони 70 руски шпиони:

"Съвършено неправилно политически е да се казва: "България е между руснаците и американците и трябва да балансира". България е член на ЕС и на НАТО. На НАТО е член, преди да бъде член на Европейския съюз. България е част от Запада. България е обявена от Русия за неприятелска страна. България е ясно къде се намира и това правителство най-сетне започна да произвежда действията, които следват от мястото, където България се намира - част от западната европейска цивилизация. Няма балансиращи актове. Няма подчинение на Вашингтон, няма тичане за одобрение до американското посолство. Това са митологии, които крайните русофили въртят, и разумните хора не бива да се поддават. Ние сме западна страна, член на западните съюзи."

Рязко повишената от началото на руската инвазия в Украйна публична активност на посланик Митрофанова у нас, включваща крайно неуважителни реплики към България, идват на фона на затихващата популярност на руските действия в Украйна.

"Социологическите изследвания, които чета, показват, че подкрепата за Путин и руската политика от началото на войната е спаднала до една трета от това, което е била и по-малко - коментира Дайнов. - А това, че има проруски екстремистки партии (като "Възраждане" - бел. ред.), то и във Франция ги има. Льо Пен какво е? Партията на Льо Пен е екстремистка проруска. Тези партии трябва да бъдат овладявани от политическата система и държани извън, далеч от властта. Това, че във Франция има Льо Пен не значи, че Франция трябва да балансира някак си между Вашингтон и Русия. Това е погрешно схващане за света."

Избори или кабинет?

За професора опитът за съставяне на ново правителство в рамките на сегашния парламент, с мандат на първата политическа сила "Продължаваме промяната", не би бил безнадежден:

"Очевидно е, че всички партии се готвят за избори, но някакъв минимален шанс (за съставяне на правителство - бел. ред.) има. Доста сговорчиво звучат "Има такъв народ" изведнъж. БСП в момента са ядосани, но като че ли се дават сигнали, че стига Кирил Петков да не е министър-председател, те ще водят някакъв коалиционен живот с "Продължаваме промяната". Това си е вече решение на "Продължаваме промяната" дали да предложи друг министър-председател, или да продължи Кирил Петков, когато получат мандата. Минимален шанс за съставяне на правителство с мандат на "Продължаваме промяната" продължава да има".

А колко продължителен би бил "животът" на евентуален нов кабинет?

"Тази война дестабилизира и преобръща времето. Преобръща събитията. Нямам абсолютно никаква представа колко би изкарал един кабинет на "Продължаваме промяната" в този парламент. Очевидно е, че подводните камъни и заложените бомби са неизчислимо количество. Нямаме никаква представа, както нямаме никаква представа какъв ще бъде резултатът от изборите, ако има такива наесен. Дотогава светът ще се е преобърнал 15 пъти", отговори проф. Дайнов.

Общи листи ПП-ДБ

"Доколкото разбирам, има всеобщо очакване в самите партии ("Продължаваме промяната" и "Демократична България") да се съберат заедно - каза той на въпрос за евентуално явяване с общи листи на парламентарни избори. - Има всеобщо одобрително отношение към такова събиране от страна на избиратели, така че налице са обективните условия да има предизборно събиране между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Вече от политическите ръководства зависи дали и как ще стане, но очакване, и то позитивно, в страната има."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8026

3

Mart Pen

30.06 2022 в 14:41

Слушах го цялото по БНР. Чудесно интервю и наистина има доста валидни точки по които разсъждава.

Едно е ясно - това е началото на края на про руското влияние. България Е, и винмаги Е била Западна.

Руския кораб потъва, а плъховете очевидно започнаха да се давят. (вкл. Сашка (: )