Бъдещето на Комисията по досиетата разедини управляващата коалиция

Ружа Райчева 09 март 2022 в 18:15 5046 1

Снимка OFFNews

Бъдещето на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-известна като Комисията по досиетата, разедини управляващата коалиция. 

Днес по време на заседанието на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност депутатите обсъдиха два законопроекта относно бъдещето на Комисията по досиета.

ДБ и "Възраждане" едновременно внесоха в деловодството на Народното събрание предложения за промени в закона, който регулира дейността на комисията. Двете предложения се различават значително - ДБ предлагат комисията да се запази и да се разширят правомощията ѝ, а от "Възраждане" предлагат тя да бъде закрита.

БСП и "Има такъв народ" се обявиха против увеличаването на правомощията ѝ, а от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" настояват когато дадено лице е работило или сътрудничило за Държавна сигурност, това да се оповестява всеки път, щом кандидатства за публична позиция.

В крайна сметка законопроектът на ДБ бе приет на първо четене - 15 гласуваха "за", 3 бяха "против" (Крум Зарков от БСП, Петър Петров от "Възраждане" и зам.председателят на комисията - проф. Николай Радулов от "Има такъв народ"), гласувал "въздържал се" нямаше. След приемането на законопроекта в парламентарната комисия, предстои той да бъде обсъден в пленарна зала. 

Законопроектът на "Възраждане" не бе приет - само техният депутат Петър Петров гласува "за" Комисията по досиетата да се закрие. 

ГЕРБ и ДПС подкрепиха законопроекта на ДБ. Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков зае следната позиция: "Явява се един парадокс и разбирам двете гледни точки. Наистина е малко нелепо лице, което е било обявено, да бъде обявявано с второ решение. От друга страна ми прави впечатление, че комисията може само да разкрива и обявява", каза той и добави, че въпросът е по-скоро редакционен, а не политически. 

Мустафа Карадайъ обясни защо ДПС подкрепя законопроекта на първо четене: "Целта на закона е да се разкриват лица, които веднъж разкрити, вече са в публичното пространство. Но като дойде време за избори, в публичното пространство излиза актуалното решение, а гражданите не проверяват в сайта на Комисията по досиетата всяко лице. Затова ДПС ще подкрепи този законопроект". 

Позицията на "Продължаваме промяната и "Демократична България"

Председателят на комисията по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов обясни, че основната промяна в законопроекта засяга начина, по който ще бъдат извършвани проверките на лицата, свързани с Държавна сигурност.

"Защото има разнопосочна практика, включително и в съдилищата, когато лицата са били обявявани, а впоследствие са били проверявани втори път. Някои от съставите на административния съд приемат, че не трябва да има ново обявяване. За да се изчисти процедурата, се предлагат тези текстове за изменение на закона, така че при всяка следваща проверка да бъде обявявано, че лицето е свързано с Държавна сигурност, и това да е публично известно", каза той. 

Зам.-председателят на вътрешната комисия Рена Стефанова от "Продължаваме промяната" заяви, че ще подкрепят законопроекта на ДБ, тъй като считат, че смисълът на закона е когато има нужда от проверка, тя да стане достояние на гражданите и информацията да бъде поднесена на общественото внимание.

Позицията на "Има такъв народ" и БСП

Зам.-председателят на вътрешната комисия проф. Николай Радулов категорично се обяви против законопроекта на ДБ. 

"Мисля, че в течение на годините се забеляза, че по 4-5 пъти годишно, без да има промени в статуса на дадено лице, публично се обявява какво се е случило и къде е работил. От тази гледна точка Върховният административен съд (ВАС) предвидливо е решил, че когато няма нови обстоятелства, е ненужно да се обявява пак. Разбирам, че с решение на комисията се прави опит да се заобиколи едно съдебно решение. Аз съм против този законопроект и така ще гласувам", заяви той. 

Народният представител от БСП Крум Зарков смята, че законопроектът на ДБ е безсмислен и че се отделя твърде много време на закон, който няма да промени "абсолютно нищо".

"В мотивите е написано, че този проект прецизира определено съдебно решение. Всъщност то не прецизира, а обръща решение на ВАС! Съдът е решил, че следва комисията веднъж да обяви и направи публично достояние фактът, че определен човек е принадлежал към службите. Моето разбиране е, че когато веднъж е било обявено, че един човек е принадлежал, значи е принадлежал. Какъв е смисълът да се обявява отново и отново?", недоумяваше той.

Според него целият регистър на лицата, свързани с ДС, трябва да стане публично достояние и не е нужна комисия, която да го обявява. "Това е въпрос на попълване на парламентарно време, това защо някой иска това да се върти в пространството си е негов интерес", каза още Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!