Атака: Колкото години стаж, толкова заплати при пенсия за учителя

Ивайло Анев 11 юни 2015 в 12:40 7864 10

Снимка БГНЕС/Архив

Председателят на парламента Цецка Цачева

Атака поиска учителите да получават толкова заплати при пенсиониране, колкото години стаж имат. Те са внесли законопроект за изменение на Кодекса на труда, който трябва да бъде гласуван утре.

Предложението идва паралелно с решението на Комисията по образование учителите да получават 10 заплати при пенсиониране, което е предвидено в законопроект за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ.

Законопроектът трябваше да се разгледа днес в пленарна зала, но председателят на Парламента Цецка Цачева отложи това и още няколко гласувания на законопроекти за изменение на Кодекса, без да обясни защо.

Така утре, преди парламентарния контрол, депутатите ще трябва да гласуват 7 законопроекта. Четири са на Атака, един на Министерски съвет и по един на Реформаторите и БСП. 

Първото предложение на националистите е при пенсиониране учителите да получават толкова месечни заплати, колкото години стаж имат.

Второто предвижда минималната заплата у нас да е не по-малка от средната минимална заплата в целия ЕС. Третото предвижда по-лесна процедура за работниците, които не са получили заплатите от своя работодател. Четвъртото гласи, че българските работници са с предимство при наемане на работа, ако има кандидати с друга националност. И четирите бяха отхвърлени от ресорната комисия по труда и социалната политика.

Промените, които предлагат от столетницата, предвиждат да отпадне задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските, както да отпадне и задължението микропредприятията и малките фирми да уведомяват инспекцията по труда за удълженото работно време. Увеличава се и от три до седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за сключен трудов договор. Ресорната комисия подкрепи предложението.

Реформаторите пък предлагат 1 май да се чества и като годишнина от избухването на Априлското въстание. Предложението на Блока не беше подкрепено от комисията.

Последното предложение е от Министерски съвет и предвижда възможността за сключване на еднодневни трудови договори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!