Цецка Цачева: Ще има референдум, трябва ни задължително гласуване

OFFNews 04 юни 2015 в 08:36 5144 9

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

"Аз съм оптимист. Ще бъде проведен такъв референдум." 

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) в интервю за Нова тв тази сутрин.

Вчера президентът Росен Плевнелиев внесе в парламента предложение за национален референдум, който да се проведе заедно с местните избори - на 25 октомври.

Предложените от държавния глава три въпроса са:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Мисля, че след проведените консултации се очертава подкрепа за референдума, коментира днес Цачева, допълвайки, че все пак всяка парламентарна група има резерви по някои от въпросите.

Тази сутрин парламентът ще започне работата си именно с обсъждане на законопроекти на различните групи за изменение на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според Цачева в резултат на гласуването ще се намали границата за валидността на референдума - изискването сега е в националното допитване да участват поне толкова имащи право на глас, колкото са се явили пред урните на последните избори.

Какви промени в закона предлагат различните партии - вижте ТУК.

Цецка Цачева заяви още, че ГЕРБ напълно подкрепят инициативата на държавния глава и допълни, че "в голямата си част подписката за провеждането на референдума бе от членове и симпатизанти на ГЕРБ".

Според нея трябва да се въведе задължително гласуване "като временна мярка".

"Задължителното гласуване няма как да преодолее корпоративния вот и други практики, на които, за съжаление, сме свидетели. Приемам го като временна мярка. Наясно съм с всички аргументи "за" и "против". С уважение се отнасям към аргументите на опонентите на задължителното гласуване, но не можем да си затваряме очите, че на последните избори гласуват само твърдите ядра на партиите, като повече от половината избиратели с право на глас не упражняват това право. Това не е добре за стабилността на институциите и затова приветствам президента в призива му да се обърнем към гражданите, за да определим най-точно изборните правила", каза Цачева.

Тя бе категорична, че манипулирането на вота с фалшиви адресни регистрации на едно място може да бъде прекратено и това ще стане, ако властта, включително местната, прояви нулева толерантност към тези практики и започне да обезсилва такива регистрации. Според нея този проблем не изолирано явление в Гърмен. "Убедена съм, че има други населени места, където могат да бъдат показани много по-фрапантни примери".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!