Цецка Цачева: Ще има референдум, трябва ни задължително гласуване

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2015 в 08:36 4117 9

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

"Аз съм оптимист. Ще бъде проведен такъв референдум." 

Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева (ГЕРБ) в интервю за Нова тв тази сутрин.

Вчера президентът Росен Плевнелиев внесе в парламента предложение за национален референдум, който да се проведе заедно с местните избори - на 25 октомври.

Предложените от държавния глава три въпроса са:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Мисля, че след проведените консултации се очертава подкрепа за референдума, коментира днес Цачева, допълвайки, че все пак всяка парламентарна група има резерви по някои от въпросите.

Тази сутрин парламентът ще започне работата си именно с обсъждане на законопроекти на различните групи за изменение на закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според Цачева в резултат на гласуването ще се намали границата за валидността на референдума - изискването сега е в националното допитване да участват поне толкова имащи право на глас, колкото са се явили пред урните на последните избори.

Какви промени в закона предлагат различните партии - вижте ТУК.

Цецка Цачева заяви още, че ГЕРБ напълно подкрепят инициативата на държавния глава и допълни, че "в голямата си част подписката за провеждането на референдума бе от членове и симпатизанти на ГЕРБ".

Според нея трябва да се въведе задължително гласуване "като временна мярка".

"Задължителното гласуване няма как да преодолее корпоративния вот и други практики, на които, за съжаление, сме свидетели. Приемам го като временна мярка. Наясно съм с всички аргументи "за" и "против". С уважение се отнасям към аргументите на опонентите на задължителното гласуване, но не можем да си затваряме очите, че на последните избори гласуват само твърдите ядра на партиите, като повече от половината избиратели с право на глас не упражняват това право. Това не е добре за стабилността на институциите и затова приветствам президента в призива му да се обърнем към гражданите, за да определим най-точно изборните правила", каза Цачева.

Тя бе категорична, че манипулирането на вота с фалшиви адресни регистрации на едно място може да бъде прекратено и това ще стане, ако властта, включително местната, прояви нулева толерантност към тези практики и започне да обезсилва такива регистрации. Според нея този проблем не изолирано явление в Гърмен. "Убедена съм, че има други населени места, където могат да бъдат показани много по-фрапантни примери".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2015 в 11:35

То масово се гласува на принципа - тоя плюе по-добре от оня, он вади кипапчита, мъжа ми ще гласува за тия, значи и аз, тоя ше ми даде три айпада и електро автомобил и подобни. Едно 75% от избирателите сигурно ще им е трудно да разшифроват абревиатурата БВП. Задължително гласуване реално води до нищо, повече балъчета. Виж електронното гласуване е много добра цел, само че тя е отворена вратичка за всички и трудно ще може да се използва само от една политическа сила и ще се объркат комично в един момент. Не знам ЕС дали има някакви правила и сертификати за електронното гласуване, но поверят ли го на Цифрови Системи АД, то остави ти вътрешна корупция и схеми, всяко 11 годишно русначе, или каквото там се сетите, което дори не е особено добро хакерче, ще може да раздава бюлетини и проценти насам-натам. И естествено за да можеш да гласуваш елелтронно, ще трябва да изтърпиш неземен ад от бюрокрация, докато се регистрираш. Чакането пред урните ще е нищо.

04.06 2015 в 11:18

Каква е гаранцията че референдума няма да е с купен вот?

04.06 2015 в 11:18

И със задължително и с електронно гласуване пак ще е зле даже ще взимат повече субсидия. След като досега същите купуват приоритетно вот няма как да не са замислили нещо лошо за нас. А за фалшификацията даже мъртвите души минават лесно

04.06 2015 в 11:17

И със задължително и с електронно гласуване пак ще е зле даже ще взимат повече субсидия. След като досега същите купуват приоритетно вот няма как да не са замислили нещо лошо за нас. А за фалшификацията даже мъртвите души минават лесно

04.06 2015 в 10:24

Имам чувството, че тук започват да се събират аверите на онзи "компютърен специалист" с 8-те бомбени заплахи.
:))))))))))Задължителна активна регистрация / електронно гласуване.
Значи първото трябва да има възможност да става СЪЩО електронно, защото иначе се обезсмисля второто.
Е кое тогава пречи да се "увеличат" списъците?
Та нали списъците са на ЕСГРАОН. Зад всеки ред стои роден български гражданин. Кое ще попречи на 78 Хамди от Бурса да заяви по електронен път, че ще участва в НАШИТЕ избори?!
Той също е в списъка, както и съучениците ми от Аделаида или Отава. Ами на родните тъмносини орки? Те също са в списъците? А-а-ааааа "Убразователен ценз"! Еми да се пробва плевелския травес и роско путиту да въведат такъв ценз...
Какви интересни филми ще гледаме. Не е истина.
Мислете бе! Мислете малоумници такива!

04.06 2015 в 10:19

@1 @4
И мен леко ме притеснява електронното гласуване. Според мен трябва да се дооточни, че електорнното гласуване може да се извършва само от територията на България.
По този начин се спират автобусаджиите, но и хора които не са стъпвали в България последните години. Защо някой, който не живее в България да може да казва, аз който съм тук и се боря, от кого да бъда управляван.

04.06 2015 в 09:59

1. Задължителна АКТИВНА регистрация. Гласуват само онези, които са заявили предварително, че ще го направят. Така отпадат мъртвите души от списъците.
2. Преференциален вот.
3. Електронно гласуване. Така отпада нуждата от образователен ценз :)

Off, това със събирането на пароли и кодове може много лесно да се хване, така че едва ли е проблем :)

04.06 2015 в 09:38

Няма бивши комунисти-"Ще има референдум.Трябва НИ задължително гласуване"Мисли ли някой,че на тази и пука
за нещо друго,освен за властта.

04.06 2015 в 09:18

Единствено електронното гласуване ме притеснява. Не за друго но това ще направи автобусите много по евтини. Някой ще събере паролите и коддовете за достъп на махалата и ще реализира 100% активност.

Просто не сме дорасли като народ за това