Алфа рисърч: ГЕРБ и БСП почти равни на евровота. Ниска активност извежда ДПС напред

Цецка Цачева е най-неодобряваният министър, най-голям ръст в рейтинга на образователния Красимир Вълчев. Под 1/3 се доверяват на премиера, спад има и при президента

OFFNews 10 януари 2019 в 14:47 8261 1

Снимка "Алфа Рисърч"

По-ниска избирателна активност на евроизборите ще доведе до силно сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП, показва изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч". При такъв сценарий ДПС може да скъсят съществено дистанцията с първите две и да пледират за връщане във властта през парадния вход.

Изследването, проведено между 14 и 19 декември 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с 1027 пълнолетни, показва, че 48.2% от имащите право на глас биха го упражнили. Останалите отказват или не са решили.

За ГЕРБ биха гласували 16% от всички избиратели (32-34% от гласувалите). БСП би получила около 30-32% (14.9% от всички гласоподаватели). ДПС се открояват като третият участник със сигурно представителство в ЕП с подкрепа от 5.1% от общия брой избиратели (10-13% от гласувалите).

Скандалите в "Обединените патриоти" сриват подкрепата им с изключително бързи темпове. Те мобилизират едва 1/3 от бившите си избиратели. Антиевропейските настроения на значителна част от потенциалните им симпатизанти допълнително ги демотивират и така електоралният им ресурс пада до 2.9% от общия брой избиратели в страната. При сега заявената избирателна активност от около 48%, това е равностойно на около 5.5 - 6 на сто от гласуващите, което ги поставя на границата на бариерата, необходима за излъчване на евродепутат.

Също там, но с положителна електоралена тенденция е „Демократична България“. 2.7% от всички избиратели подкрепят коалицията (5.5 – 5.8 % от готовите да гласуват). Обратно на патриотичния вот обаче привържениците на ДП са значително по-заинтересовани и мотивирани да гласуват.

Доверие в политическите лидери

След юни 2018 настъпва обрат и в личния рейтинг на премиера Бойко Борисов. Той получава 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Той остава най-одобряваният лидер на политическа партия.

Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват. За пръв път от 2 г. падат под 20% - от 22.2% на 19.4%.

Най-силна е ерозията на доверието към лидерите на "Обединените патриоти". Красимир Каракачанов губи седем пункта - от 23.4% през септември на 16.3% през последния месец на 2018 г. Валери Симеонов е имал доверието на 16.4% от избирателите през юни, а сега то е едва 5.1%. При Волен Сидеров спадът е от 5.5% на 4.9%.

Обратно на тенденцията при тях доверието към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се повишава от 5.4% през септември на 6.5% през декември. При Веселин Марешки доверието се увеличава на 13.8% от 10.5%.

Извън парламента

Проучванията все още не открояват партия или лидер извън парламента, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания, показват данните. Но част от тях получават идентично одобрение на лидери на парламентарни партии. 11.3% подкрепят съпредседателя на ДП Христо Иванов. 5.7% е одобрението за лидера на ДСБ Атанас Атанасов,  5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев.

Доверие в институциите

Президентът Румен Радев губи 5 пункта одобрение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под 50% - 47% одобрение срещу 17% неодобрение.

В края на една година с успешно европредседателство, но и напрежение и скандали расте критичността към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Твърдо зад властта са само привържениците на ГЕРБ. Намалелите симпатизанти на ОП са поляризирани в зависимост от това коя партия в малката коалиция подкрепят.

Сред министрите най-висок рейтинг има вицепремиерът Томислав Дончев, но доверието спада от 20.3% на 16.7%. Запазва позициите си външният министър Екатерина Захариева (8.9%), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта - 14.7% от избирателите оценяват неговата работа положително. Правосъдният министър Цецка Цачева е най-ниско оценена - според 22.6% нейната работа е неуспешна.

Дефицитът на сигурност и справедливост намира отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главеният прокурор получава 9% одобрение срещу 42% неодобрение, съдът - 11% одобрение срещу 50% неодобрение, а полиция - 22% срещу 38% неодобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

10.01 2019 в 16:48

А ПЪК НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ в следващото изследване ще е счупило НАЙ-НИСКИЯ процент доверие в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ни вече 30 години.. На един процент веч е от него..
Може би затова за ПАРЛАМЕНТА никъде нищичко не са съобщава от агенциите, от анализаторите, от джурнарлята..
Тъй де! За мъртвите или добро, или нищо...