Зинаида Златанова обеща правна помощ за близките на отнетото дете в Англия

Вероника Шербанова 24 февруари 2014 в 13:32 9498 8

Снимка Сергей Антонов

Протест в защита на Елисавета Попова

Протестиращи в подкрепа на българката, чието дете беше дадено за осиновяване във Великобритания – Елисавета Попова, се срещнаха с министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

Те се събраха пред сградата на Министерството на правосъдието, за да изкажат лично недоволството си от оттеглената от българката подкрепа по време на делото за осиновяване във Великобритания. Те поискаха и да се срещнат с правосъдния министър, за да разберат какви са възможностите на българката, за да може да задържи детето си.

В подкрепа на Елисавета се събраха около 10 души, като част от тях се срещнаха със Зинаида Златанова.

Министър Златанова ни обясни, че единствената възможност за детето Меган да се върне в България в момента е нейните баба и дядо да подадат молба, с която да се признае, че са роднини на момиченцето и че имат право да я виждат, разказа адвокат Божидар Томалевски, който се занимава със случая на Елисавета Попова.

По този начин бабата и дядото ще бъдат включени в една процедура, в която те вече ще съществуват като роднини на момиченцето и съответно като фактор. Защото в момента те не са предвидени и осиновяването се води само по британското законодателство, уточни Томалевски.

Тази молба не спира процедурата по осиновяване на Меган, но чрез нея осиновителите ще трябва да се съгласят детето да познава баба си и дядо си, да се среща редовно с тях, да идва на гости в България. С това се дава възможност и британците, осиновители на Меган, да се отдръпнат, тъй като те ще са наясно, че детето ще се вижда с роднините си, ще трябва да пътува до България и т.н., посочи той.

Те ще трябва да поискат и ревизия на процедурата по осиновяване, тъй като има редица нарушения, допуснати при тези процедури, но това е извън юридическия обсег на Министерството на правосъдието. Това трябва да бъде извършено от английски адвокат във Великобритания, допълни Томалевски.

Ако бъде одобрено искането им, ще бъде направен и втори доклад на британските социални служби, който този път трябва да бъде изготвен в съответствие с българските закони.

Един от големите проблеми в този случай е, че са изпуснати много от сроковете за стъпки
те, които биха позволили Меган да се върне в България, но не всичко е изпуснато. Министър Златанова се ангажира с това, че експертите в министерството ще осигурят правна помощ на бабата и дядото, каза още адвокатът.

Елисавета Попова се бори да си върне детето през последната година. Засега обаче опитите й остават без резултат. На 20 февруари беше последната възможност на Ели да обжалва решението на съда Меган да бъде дадена за осиновяване. Молбата й е била отхвърлена от съда и не е било допуснато за разглеждане становището на Държавната агенция за закрила на детето, според които бабата и дядото на Меган са способни да се грижат за нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!