Зинаида Златанова обеща правна помощ за близките на отнетото дете в Англия

Вероника Шербанова Последна промяна на 24 февруари 2014 в 13:32 8452 8

Снимка Сергей Антонов

Протест в защита на Елисавета Попова

Протестиращи в подкрепа на българката, чието дете беше дадено за осиновяване във Великобритания – Елисавета Попова, се срещнаха с министъра на правосъдието Зинаида Златанова.

Те се събраха пред сградата на Министерството на правосъдието, за да изкажат лично недоволството си от оттеглената от българката подкрепа по време на делото за осиновяване във Великобритания. Те поискаха и да се срещнат с правосъдния министър, за да разберат какви са възможностите на българката, за да може да задържи детето си.

В подкрепа на Елисавета се събраха около 10 души, като част от тях се срещнаха със Зинаида Златанова.

Министър Златанова ни обясни, че единствената възможност за детето Меган да се върне в България в момента е нейните баба и дядо да подадат молба, с която да се признае, че са роднини на момиченцето и че имат право да я виждат, разказа адвокат Божидар Томалевски, който се занимава със случая на Елисавета Попова.

По този начин бабата и дядото ще бъдат включени в една процедура, в която те вече ще съществуват като роднини на момиченцето и съответно като фактор. Защото в момента те не са предвидени и осиновяването се води само по британското законодателство, уточни Томалевски.

Тази молба не спира процедурата по осиновяване на Меган, но чрез нея осиновителите ще трябва да се съгласят детето да познава баба си и дядо си, да се среща редовно с тях, да идва на гости в България. С това се дава възможност и британците, осиновители на Меган, да се отдръпнат, тъй като те ще са наясно, че детето ще се вижда с роднините си, ще трябва да пътува до България и т.н., посочи той.

Те ще трябва да поискат и ревизия на процедурата по осиновяване, тъй като има редица нарушения, допуснати при тези процедури, но това е извън юридическия обсег на Министерството на правосъдието. Това трябва да бъде извършено от английски адвокат във Великобритания, допълни Томалевски.

Ако бъде одобрено искането им, ще бъде направен и втори доклад на британските социални служби, който този път трябва да бъде изготвен в съответствие с българските закони.

Един от големите проблеми в този случай е, че са изпуснати много от сроковете за стъпки
те, които биха позволили Меган да се върне в България, но не всичко е изпуснато. Министър Златанова се ангажира с това, че експертите в министерството ще осигурят правна помощ на бабата и дядото, каза още адвокатът.

Елисавета Попова се бори да си върне детето през последната година. Засега обаче опитите й остават без резултат. На 20 февруари беше последната възможност на Ели да обжалва решението на съда Меган да бъде дадена за осиновяване. Молбата й е била отхвърлена от съда и не е било допуснато за разглеждане становището на Държавната агенция за закрила на детето, според които бабата и дядото на Меган са способни да се грижат за нея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 09:08

Изпуска се малката подробност как се стигнало до тук - бащата обвинен в педофилия, нещо за което в Англия жив ще те одерат. Майката получава изрична забрана да го доближава детето, със ясното обясвнение какво ще се случи ако я наруши. Тя прави точно това, типично по български, мислейки си, че и говорят наизуст. Последствията са ясни и аз съм за детето да бъде осиновено от адекватни родители, а не педофил и лабилна жена, която не може да осъзнае риска за собственото си дете, камо ли авторитета на службите в една нормална държава.

24.02 2014 в 23:13

Това е случай на типичен български манталитет в действие. Таткото гледа детско порно, мамчето го наслоява хубавичко пред социалните работници и което е най- типичното - след като получава съдебна заповед да не го доближава- я нарушава. Що пък да не я наруши, ние сме над тия неща.
А после питат защо българската държава отказала да се включи като заинтересована страна по делото - и разни ентусиасти като вас творят конспиративни теории за отнемане на български деца и даването им за осиновяване в Англия.
Все са ни виновни на нас, все сме онеправдани.
Що не си вложите енергията в нещо полезно вместо да си търкате клавиатурите ?

24.02 2014 в 17:55

Mik, точно защото хората не очакват каквото и да е било от шайката разбойници и служители на ДС, управляващи ни от 25 години!!! От 1 година са на улицата да протестират и както виждате няма особен резултат! Всеки ден гръмва по един сканадал и все едно нищо не се е случило! За съжаление съм голям песимист относно каквато и да е дейност на държавно ниво относно малката Меган.Те дори и PR не се сещат да правят от подобни случаи. Само Томалевски държи фронта да ни представлява, няма значение, че никой не го е упълномощил!

24.02 2014 в 16:33

"Протестите продължават! Министерство на правосъдието отказват да се конституират като страна по предстоящото дело, което бабата и дядото ще заведат. Нямат законово основание - това е техният отговор."

Защо хората не са гневни? Защо не се включват в протеста? Защо хора, които не знаят закона са на такива постове, защото законово основание има!

24.02 2014 в 16:09

Приятелю, не знам дали си българин, но никой не крие тези факти, изнасяни са многократно и са верни. Държавата е възникнала, за да защитава своите граждани. Просто става дума за българско дете, за което ние трябва да се борим то да запази поне частично самосъзнанието си, иначе такива като теб скоро ще целуват цигански деца по челото с умиление защото просто не се раждат българи

24.02 2014 в 15:14

Мошеникът Божидар Томалевски? Този пък откога стана адвокат?! Още един изгладнял за власт безумник!
Българската държава сега е длъжна да плати всички разходи по ревизията на делото и английски адвокат! Измислените ни "политици" не се помръднаха толкова време, защото са твърде заети да спасяват собствените си кожи и маститите си банкови сметки! Тотално объркана държава си имаме, да не допира човек до нея!

24.02 2014 в 15:04

Не знам защо е необходимо да се тръби за случай, в който се прикриват много факти. Доколкото съм запознат, става въпрос за порнографски материали, става въпрос за нарушаване на заповеди от английските власти, за да се стигне до тази ситуация. Също така, има действащи социални служби, които действително се интересуват от средата, в която едно дете живее.

24.02 2014 в 14:36

Кога?!? Когато детето стане на 18 ли?