Протести в защита на майката с отнето дете в Англия

OFFNews 24 февруари 2014 в 09:06 6722 3

Снимка Личен архив

Елисавета с дъщеричката си Меган

Протести в защита на Елисавета Попова, чиято дъщеря Меган беше отнета от съд във Великобритания, ще има днес и утре в София.

Те ще са пред Министерството на правосъдието между 10 и 12 ч.

"От януари 2013 година Министерство на правосъдието е запознато с всички подробности по случая. Всичко, което те направиха, е да изпратят уведомително писмо до Министерство на правосъдието Лондон.

В понеделник и вторник ще се съберем на мирен протест пред Министерство на правосъдието, за да настояваме за незабавна намеса от страна на българското правителство по предстоящия иск, който бабата и дядото на Меган ще заведат пред Семейна Дивизия Лондон. Без тяхната намеса дори и адвокатите се отказват да ги защитят.

Присъединете се към нас, за да защитим българските деца, които живея в чужбина. Отговорът на властите е, че няма законово основание, въз основа на което те могат да защитят правото на Меган да живее и расте със своите близки", се казва в поканата за протеста във Фейсбук страницата "Подкрепи Меган и нейното семейство".

Елисавета, която живее във Великобритания, се разделила със съпруга си англичанин, след като го хванала да гледа порнографски материали с деца в интернет. Жената споделила за случилото се с акушерка, която подала сигнал в социалните служби.

Социалните работници, които се заели със случая, казали на Попова да не се среща с мъжа си. Оказало се обаче, че двамата са се виждали. Според Елисавета съпругът ù я е изнудил да се срещнат, като заплашил, че ще се самоубие. Мъжът ù пък бил категоричен, че тя е дошла да го види по свое желание.

Социалните преценили, че детето е в риск и в доклада си по случая посочили, че двамата не могат да се грижат за Меган. Родителите на Елисавета също били отхвърлени като неспособни да се грижат за Меган, тъй като знаели за влошените отношения между двамата съпрузи, но не реагирали по никакъв начин.

Меган е настанена при приемно семейство, а Елисавета има право да я вижда веднъж на четири седмици.

През април социален работник съобщава на майката, че са намерили подходящи осиновители за детето, които трябва да бъдат одобрени до края на май.

Съдът отнема окончателно родителските права на Елисавета. За това е спомогнало изследване на общината от миналата година, според което българката може да се върне при бившия си съпруг, а това ще бъде рисково за Меган.

Въпреки че Елисавета категорично отрича да има подобни намерения, решението на съда вече е факт.

Вече нямам право да обжалвам. Единствената ми опция е да се направи ново изследване. То обаче трябва да бъде разрешено от съда, а освен това е доста скъпо – между 5000 и 10 000 паунда, посочи българката.

В края на август чрез Facebook групата „Да помогнем на Меган да се върне при майка си“ бяха организирани протести в София и Варна подкрепа на българката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!