Здравето е важно, но спортът е рядкост за българите според европейското здравно проучване на HUAWEI

Външният вид, поддържането на добро тегло и здравословното хранене са сред най-важните теми за хората в България

OFFNews 15 декември 2023 в 12:41 4581 0

проучване

Снимка HUAWEI

Европейско здравно проучване на HUAWEI за 2023 г.

Резултатите от европейското здравно проучване на HUAWEI за 2023 г. показват висок интерес към подобряване на физическото здраве от страна на българите, но също така слаб интерес към спортуването. Данните от проучването, проведено от Ipsos в осем държави, сред които и България, демонстрират разминаване в желанията и действията на повечето ни сънародници, но и желание за промени. Част от инструментите, които българите смятат, че биха могли да им помогнат са умните часовници, с които да проследяват показатели, свързани със здравето.

Отвъд спокойствието и добрата почивка, най-важните здравни теми за българите се оказват здравословното хранене, контролът на теглото и външният вид. Общо 85% от запитаните имат интерес към поддържането на физическото си здраве, а 80% осъзнават, че начинът на живот влияе върху здравето.

В същото време едва малко над половината българи са доволни от физическото си здраве, а най-проблемните теми са свързани с тялото и нивото на спортуване. Удовлетворени от нивото на мазнини в тялото си са 36% от запитаните, от изгорените калории - 37%, а от представянето си в спортни активности само 38%.

Въпреки ниската удовлетвореност само 37% от българите правят упражнения редовно, а едва една трета от сънародниците ни спортуват редовно. Това лесно обяснява тревожните данни за индекса на телесната маса (BMI), които отчита проучването. Въпреки че това не е най-прецизният индикатор за здравословно тегло, според него над половината българи имат проблеми с теглото, като 20% се класифицират като затлъстели, а други 31% с наднормено тегло.

* Според начина, по който запитаните сами се определят. Стрелките нагоре и надолу показват значими разлики спрямо средната за проучването стойност.

Контрастът между осъзнатостта за връзката между начина на живот и здравето и малкото действия, които българите предприемат за по-добър начин на живот, не е единствен в изследването. България е на второ място по брой хора, които твърдят, че изглеждат чудесно - 45%, водена само от Турция, където 48% от респондентите харесват външния си вид. За 45% от хората у нас една от основните причини да искат да променят здравните си навици е именно желанието да изглеждат по-добре. И в това отношение само в Турция повече хора - 47%, казват същото.

Каквито и да са мотиваторите за промени, добрата новина е че почти всички запитани, или 94%, искат да направят такива. Една от първите стъпки към тези промени за близо 90% от българите е проследяване на здравните показатели, като 64% отбелязват, че биха си купили умен часовник, който да им помогне в това начинание. И в това отношение се отличаваме от другите страни в изследването, като българите са запознати с коректните стойности на най-много здравни измерители, с изключение отново на Турция.

Измерителите, на които българите дават основен приоритет, са свързани със сърдечното здраве, като кръвното налягане и пулсът са най-често споменавани. Портфолиото от умни часовници на HUAWEI отговаря на тези нужди, като HUAWEI Watch D позволява на потребителите да измерват кръвното си налягане и да използват ЕКГ анализ. Иновативният хардуер, прецизните сензори и усъвършенстваните алгоритми дават точни резултати, а интелигентният софтуер предоставя помощ за коректно измерване и анализ на получената информация.

*Менструалният цикъл е опция за отговор само при запитаните жени.

Сред най-важните измерители за по-младите българи попадат тези свързани с физическата активност, включително количеството изгорени калории и нивото на мускулната маса. Освен това около 40% от всички запитани казват, че искат да спортуват редовно или да правят упражнения всеки ден.

Най-новата серия умни часовници на HUAWEI Watch GT 4 е идеалният помощник в тази важна тема, благодарение на приложението Stay Fit. Заедно с технологията HUAWEI TruSeen 5.5+ приложението помага за проследяването на консумираните калории, като включва детайлни показатели за приема на калории в реално време, калории от активности или почивка, както и калорийният дефицит.

Watch GT 4 също така се фокусира върху външния вид, който е важен за толкова много хора. Акцентите в стратегията Fashion Forward на HUAWEI са дизайнът, грижата за здравето и спортното преживяване, с които компанията не прави компромиси. Затова емблематичният дизайн на мъжките и дамските версии на този модел са комплимент към личния стил на всеки.

Над 80% от българите смятат, че проследяването на здравните показатели може да послужи като мотивация за по-здравословен начин на живот. Въпреки че част от данните от проучването на HUAWEI звучат притеснително, от тях става ясно и че хората у нас имат желанието за промени. Със сигурност пътят към тях е чрез малки стъпки, като проследяването на здравните показатели е добро начало, за което умните аксесоари на HUAWEI могат да са неотменим помощник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!