Залисано в нападки, МЗ забрави грижата за здравето. Час по-скоро заедно да проверим фекално ли е морето!

Директорът на Активни потребители Богомил Николов хвърли ръкавицата към властите и иронизира пламенната им защита на РЗИ-Бургас, която ''изчисти'' морето в справките си за качеството на водата

Александра Маркарян 22 август 2023 в 11:17 3019 0

Богомил Николов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Богомил Николов, директор на Активни потребители.

Остър отговор на нападките за тенденциозно проведено проучване за чистотата на морската вода по Южното Черноморие и внушенията за неверни резултати даде на отговорните институции изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. Той ги кани заедно и в най-кратки срокове - още тази седмица - да проверят отново черноморската вода, за да се види колко чиста е тя.

Съвместна проверка на учени от Софийския университет и "Активни потребители" установи до 41 пъти замърсяване във водата край някои плажове с бактерията Ешерихия коли, която се открива във фекалиите. Резултатите бяха огласени миналата седмица и това предизвика бурна реакция.

Министерството на здравеопазването отрече достоверността им; ръководещият отговарящите за проверките на качеството на питейната вода и водата за къпане регионални здравни инспекции в страната в МЗ д-р Ангел Кунчев ги нарече "евтина сензация"; министърът на околната среда и водите Юлиян Попов призна, че има проблем, но посочи, че той е здравен и постави под въпрос добронамереността на екипа учени, които сякаш тенденциозно търсели най-мръсните ни плажове.

Проблем представляваха не само резултатите, а и фактът, че РЗИ-Бургас не отчита подобно замърсяване във водите, които би следвало да проверява всяка седмица. И според резултатите тази седмица на инспекцията морето е чисто.

Заключенията за "фекална" вода подбудиха и хотелиери да заплашват "Активни потребители" и учените със съд.

След бурната реакция, на 21 август Богомил Николов е изпратил писмо до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, на околната среда Юлиян Попов и на туризма Зарица Динкова, както и до главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Последният отправи покана чрез медиите да бъде направена нова съвместна проверка, между двете спорещи задочно страни и в писмото си Николов писмено и настоява тя да бъде извършена час по-скоро, още тази седмица.

Писмото му е публикувано днес в сайта на "Активни потребители".

"Залисани в нападките срещу обявените от нашето изследване резултати, в МЗ забравят, че това изследване е насочено към опазване живота и здравето на туристите" - посочва с тревога Николов и пише категорично, че отричането на резултатите им "не се базира на обективни факти или осъществени проверки".

"Заявяваме, че чисто море е еквивалентно на здравословно море. Искаме да вярваме, че мръсно море, болни туристи и безотговорни институции не са идеалите на едно демократично общество" - пише още директорът на "Активни потребители".

Пълният текст на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

В своето изявление от 18.08.2023 г. Министерство на здравеопазването (МЗ) за по-малко от 24 часа реши, че направеното от представители на Българска национална асоциация „Активни потребители“ (БНААП) съвместно с учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“(СУ) изследване на чистотата на морската вода, е „некоректно“ и „манипулативно“. Нещо повече, прие резултатите на РЗИ-Бургас за единствено верни.

Заявяваме, че това прибързано заключение не се базира на обективни факти или осъществени проверки. Не бихме споменали и обидното изявление по адрес на най-авторитетния университет в България. Няма да спорим с PR стила на МЗ, но бихме искали да заявим следното:

• Разтревожени сме, че залисани в нападките срещу обявените от нашето изследване резултати, в МЗ забравят, че това изследване е насочено към опазване живота и здравето на туристите. Нещо повече, напомняме, че съвсем съзнателно резултатите обявихме близо две седмици по-късно (след средата на м. август, т.е. след пика на туристическия сезон), за да не влияем на потенциални туристи и с това да не застрашим вече отминаващия сезон. Разбира се, честта и авторитетът на РЗИ-Бургас са важни, особено в представите на застрашените от проверки и наказания държавни чиновници, но призоваваме МЗ да поставя на първо място общественото здраве. 

• В нашата публикация представихме редица разумни съвети към туристите и институциите. Обезпокоени сме, че МЗ не е взело отношение по нито една от тях. Поради което настояваме да обсъдим заедно предложените мерки!

• От различните институции почти ежедневно слушахме призиви за чиста природа и спиране на презастрояването по курортите. В същото време наблюдаваме един процес на прехвърляне на отговорности и търсене на „виновника“ не където е. Заявяваме, че чисто море е еквивалентно на здравословно море. Искаме да вярваме, че мръсно море, болни туристи и безотговорни институции не са идеалите на едно демократично общество.

В изявлението на МЗ от 18.08.2023 г. беше отправена покана за съвместни проверки по Черноморието – с участие на нашите представители, на учени от СУ и на съответните отговорни институции. Заявяваме, че приемаме това, като настояваме тези проверки да се проведат в най-кратки срокове, в рамките на текущата седмица.

Със съдействието на учените от Софийския университет ние ще демонстрираме на място, на плажовете, как се тества морската вода за Escherichia coli. Желаещите ще могат лично да отчетат резултатите от анализа! Ако искате да разберете реалността за чистотата на морската вода по плажовете отделете 30 минути от вашето време и участвайте в тази публична демонстрация-анализ! Надяваме се подробностите да бъдат уточнени с д-р Кунчев.

Истината е една и тя трябва да бъде изяснена!

С уважение: Богомил Николов, изпълнителен директор на БНААП

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки