Доц. Ангел Кунчев за бактериите в Черно море: Евтина сензация, която може да ни струва скъпо

OFFNews 18 август 2023 в 10:45 16749 7

Доц. Ангел Кунчев

Снимка БГНЕС

Доц. Ангел Кунчев

Като "евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни" определи информацията за замърсените води по плажовете държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вчера асоциация "Активни потребители" обяви, че е взела проби от 11 плажа и на 7 от тях е открила завишено количество на бактерията Escherichia coli. Такова замърсяване обикновено се свързва с изхвърлянето на фекални води.

"Редно е, когато се обявяват такива данни, да се публикуват и протоколите от изследванията... Вместо това се поставя под съмнение професионализма на колегите от РЗИ Бургас, което е най-малкото неетично", пише Кунчев.

"На усвояващите пари по проекти би трябвало да е ясно, че ако вземете проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако вземете вода от някое застояло езерце може да докажете и 400 пъти над нормата", добавя държавният здравен инспектор.

Той пише, че от една седмица е на Южния плаж в Приморско и "засега не е видял тълпи от болни пациенти".

"И един въпрос, които няма нищо общо със ситуацията - знаете ли някоя НПО от Гърция или Турция, която в разгара на сезона изпълнява проект, които доказва каква помийна яма е морето им?
Дал съм указания на РЗИ Бургас да покани изпълнителите на проекта да вземем и изработим заедно проби от морето", завършва Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Oksigen

28.08 2023 в 14:19

Доуточнявам: къпане в морето в Слънчев бряг, Свети Влас и южния плаж на Несебър.

1000

6

Oksigen

28.08 2023 в 14:13

Две седмици на море в края на юли и началото на август. Последните няколко дни реших да вляза в морето, само в басейни не е ОК. Като резултат - цистит, с причинител ешерихия коли. Всичко е документирано. Не зная каква информация достига до отговорните лица и инстититуции в здравеопазването, за да се твърди толкова категорично, че няма проблем.

2550

5

alfakentavur

18.08 2023 в 15:24

Все си мисля, че наличие на бактерии някъде се установява с изследвания, а не с наблюдения на народонаселението наоколо. Защото почнат ли хората да се гътват - вече е късно.

1973

4

autogentile

18.08 2023 в 15:21

Да, дааа…! На тоя “гладен инспектор” и друг път съм му слушал изцепките. Проблемът няма да изчезне, ако си заровиш главата в пясъка- най-много, в така създалата се ситуация, на някой да му излезе късмета и да те оноди.

12761

3

cepcem

18.08 2023 в 13:06

Какво значение има от къде са се появили гОвната във водата? Дали са заустени тръбите директно в морето или се изливат в реките и така достигат черно море, не променя факта за наличието им във водата.

Акцентът на новината, в крайна сметка е количеството измерено Ешерихия, а не от къде се е взело.

Сега очаквам да сменят методологията и измерванията да влязат в норма. Народонаселението пак ще плува в говна, но всичко ще е точно и няма да се създава "изкуствена паника".

5863

2

Babaliuga

18.08 2023 в 12:49

Па по - добре да се къпем в *****.

Две седмици в Гърция - нищо. Три дни на Влас - всички влизали в морето с "грип"... Толкова

870

1

Constanza

18.08 2023 в 12:10

От една седмица бил на плажа в Приморско и не бил видял тълпи от болни пациенти. За сведение на господина, болните не ходят на плаж.

"И един въпрос, които няма нищо общо със ситуацията - знаете ли някоя НПО от Гърция или Турция, която в разгара на сезона изпълнява проект, които доказва каква помийна яма е морето им?" Според него е добре да нямаш съвест заради оборота в туризма?

"Дал съм указания на РЗИ Бургас да покани изпълнителите на проекта да вземем и изработим заедно проби от морето." Отсега съм сигурна какви ще са резултатите от взетите от вас проби.
 
X

Да помогнем на украинските деца!