Министър Юлиян Попов: Черно море е замърсено, но проблемът е здравен, а не екологичен

Проверката за замърсяването на водата сякаш нарочно е проведена на най-мръсните места, заяви министърът на околната среда и водите

OFFNews 18 август 2023 в 10:30 4268 0

Черно море

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Черно море

Проверката за замърсяването на водата по Черноморието сякаш нарочно е проведена на най-мръсните места, което не дава балансирана картина. Да, морето и плажовете се замърсяват. Действително, такива изследвания показват, че замърсяването на Черно море по-скоро нараства. (...) Проучването се отнася до здравен, а не до екологичен проблем, трябва да правим тази разлика.

Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Според публикувана вчера съвместна проверка на учени от Софийския университет и асоциация "Активни потребители" замърсяването на морската вода на плажове по Южното Черноморие е до 41 пъти над нормата. 11 плажа са проверени за количеството на бактерията Escherichia coli, която се открива във фекалиите. 

"Това изследване вчера, което набра голяма популярност в социалните мрежи, се отнася до здравен, а не до екологичен проблем, трябва да правим тази разлика. Не че се опитвам да се измъкна от темата", коментира днес министър Попов.

Според него тази проверка на морската вода отново потвърждава, че ако има някакъв проблем със замърсяването на водата този проблем, той по никакъв начин не е свързан с аварията в украинския язовир Нова Каховка.

Юлиана Попов заяви, че "проблемът си е наш", но че отговорността е по равно разпределена между различни министерства и институции, които трябва да се грижат за чистота на черноморската вода.

"Замърсяване има, не мога да кажа, че няма. Но за да имаме ясна и балансирана картина, трябва да видим едно дългосрочно проучване на здравното и бактериалното състояние, което не е въпрос за МОСВ, но аз го приветствам", каза още той.

Министърът обясни, че МОСВ е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на пречиствателни инсталации. По думите му това е отговорност на общините и министерството непрекъснато работи с тях, за да ги подкани да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки