Упражнения по демокрация

Сребрина Ефремова разказва как младежите в Лом избират, участват и направляват собствената си съдба

Георги Савчев 09 ноември 2020 в 15:41 3412 0

Снимка generation-bg.org

Гражданско участие, парламент, демокрация, избори и политики може би не са сред думичките, с които се занимават младите хора по принцип. С тях обаче се запознават от първо лице 30 ученици от Лом при създаването на Младежкия съвет към Кмета на общината, разказва Сребрина Ефремова от фондация „Генерация“.

Основната цел на инициативата, организирана от фондация „Генерация“, е младите хора, техните родители, учители и всички останали, които влияят на решенията им, да са убедени, че гласът на младите е важен, от него не трябва да се страхуваме, а на младите хора трябва да гледаме като на равностойни граждани на обществото, чието мнение тежи, важно е и сме длъжни да го чуваме.

Младежкият съвет е местна инициатива, част от националната кампания „От нас зависи“ на коалицията от граждански организации „Равни БГ“. Чрез мобилизирането на младите хора, обучението за демокрация и ангажирането на местни лидери на мнение кампанията се надява да запознае и другите – родители, учители, с начините да бъдем активни граждани. Организаторите отчитат като сериозно постижение това, че в избора за председател на Съвета са се включили 1184 души от града, което е сериозна аудитория за всяко начинание на новосформираната структура.

Освен Младежкият съвет, който сам по себе си е „упражнение по демокрация“ за младежите, в рамките на кампанията фондацията създава още два инструмента, с които да привлекат младите хора към каузата „активно гражданство“.

В сборник с добри практики на граждански организации са събрани няколко примера за това как гражданите могат реално да влияят на обществени процеси. Запознаването с резултатите от усилията е в състояние да убеди младите в града, че наистина „от нас зависи“. Сборникът не е отпечатан, защото организацията не иска „да затваря между две корици“ автентичните граждански реакции на болезнени социални проблеми, а цели да го допълва и разширява.

От фондацията са създали и видео, което обяснява как се заражда гражданската енергия и как всеки може да помогне да се реши проблем на място.

Никалас Костов, новоизбраният председател на Съвета, е въплъщение на това как си представяме младия, активен и позитивен човек, без значение дали живее в Лом, Пловдив или София.

Ник е ученик в 11 клас в Профилираната гимназия „Найден Геров“, сред най-активните членове на Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“, Българския младежки червен кръст и Клуба за правата на детето към UNICEF. Носител на множество национални награди.

Печели мястото си с 599 гласа, като за аргументация на кандидатурата си обобщава същността и смисъла на съществуване на такава структура:

„Включвам се в различни акции, кампании и проекти, свързани с подпомагането на възрастни хора в нужда; в сферата на образованието, благотворителността и с цел забавление. Харесвам екипната работа и толерантността, защото за мен приятелството е приоритет“.

Един от двигателите на младежкото развитие в Лом е Румяна Цветева – учител по биология и здравно образование и ръководител на Екоклуба. През годините през него са преминали стотици ученици като много от тях продължават да допринасят за работата му - дори и след като завършат гимназията. С участието си в дейността на Клуба учениците усвояват умения за работа в екип, организиране на доброволчески инициативи, гражданско участие. Освен това у тях се провокира интерес към природните науки. Като резултат голяма част от тях (почти 100%) продължават образованието си в медицински специалности. Учителката смята, че Съветът е начин гласът на младите да бъде чут и се надява към дейността да бъдат привлечени още ученици.

На 8-членния състав на Съвета му престои тежка работа в следващите месеци, тъй като ще трябва да отвоюва мястото си в процеса на вземане на решения в града.

Снимки: Личен архив и фондация „Генерация“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!