'Уна' - когато се изгубиш в гората и получиш помощ от неочакван приятел (трейлър)

OFFNews 21 май 2018 в 15:56 6187 0

Снимка europa.eu

Едно младо момиче се загубва в гората, която не познава, а неочакван приятел ѝ помага да намери пътя към хижата и баща си.

Късометражният филм "Уна" (Oona) на финландската режисьорка Зайда Бергрот е част от кампанията на Европейската комисия  #EUandME, която се провежда едновременно във всички 28 държави от ЕС и иска да запознае младите хора с възможностите и политиките на ЕС, подобряващи техния живот.

По време на кампанията ще се проведе и конкурс за млади режисьори. Te ще могат да разкажат история за приноса на ЕС в живота на хората и как европейските инициативи им дават възможност да правят това, което обичат. Жури ще избере десет финалисти, а петимата победители ще бъдат излъчени чрез обществено гласуване. Отличените ще получат субсидия да заснемат филма си.

Целия филм "Уна" можете да видите на страницата на кампанията #EUandME

"Уна" е един от петте късометражни филма и е посветен на устойчивото развитие. Останалите четири засегат темите за правата, мобилността, цифровите технологии и развиването на уменията и на собствен бизнес.

КАК ЕС РАБОТИ ЗА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ?

Радвайте се на чиста вода, по-чист въздух и опазена природа

Законодателството на ЕС става все по-строго към замърсителите на въздуха, като целта е опазване на живота и подобряване на здравето на европейците. За две десетилетия емисиите на серен диоксид – основния причинител на киселинни дъждове – са намалели с почти 80%.

Повечето европейци нямат проблем с достъпа до прясна питейна вода. Водата, която пием, трябва да отговаря на стандартите на ЕС и в нея да не присъстват никакви микроорганизми, паразити и вредни вещества.

От средиземноморския тюлен монах до червената каня – хиляди същества и животинки живеят в Европа, като много от тях се нуждаят от нашата закрила. Програма „Натура 2000“, която включва над 27 000 зони, има за цел да защити най-застрашените животни в ЕС и техните местообитания.

Обичате ли да плувате? Безопасността и чистотата на европейските зони за къпане вече са значително по-добри от преди благодарение на Директивата за водите за къпане на ЕС. Днес над 96% от зоните отговарят на минималните стандарти.

Дайте своя принос в борбата срещу климатичните промени

Напомпайте гумите на велосипеда, купете си билет за автобуса и намерете най-близката метростанция – ЕС инвестира 2,7 милиарда евро в устойчиви и високотехнологични проекти за обществен транспорт, включително за електрически трамваи или изследвания на алтернативни горива. Какъвто и транспорт да изберете, можете да стигнете от едно място до друго с минимално въздействие върху околната среда.

Освен това ЕС инвестира в научни изследвания с цел намаляване на количеството въглерод, което всички ние произвеждаме. Всяка година 20% от целия бюджет на ЕС – 180 милиарда евро – отиват за подкрепа на проекти, свързани с климата. От създаването на по-надеждни тестове за измерване на емисиите на новите автомобили до мерки, гарантиращи, че до 2020 г. всички нови сгради ще произвеждат толкова енергия, колкото изразходват.

Готови ли сте да се сбогувате с бензина и дизела и да купите електрически автомобил? В ЕС има почти 120 000 станции за зареждане, така че батерията ми може винаги да е заредена.

Можете да промените много, като направите малки промени в начина си на живот. Това може да стане чрез простички действия като гасене на лампите, когато излизате от стаята, или със слагането на по-плътни завеси, за да бъде в къщата по-топло. Освен това мога да използвам системата на ЕС за енергийно етикетиране на електроуреди, която помага да изберете електрическа печка от клас A+ вместо такава от клас D например.

ЕС помага на общностите да устояват по-добре на изменението на климата, като възстановява влажните и зелените зони, които действат като естествени бариери срещу покачващото се морско равнище, и като развива зелени пространства, които допринасят за справянето със замърсяването на въздуха и горещите вълни. Съществуват дори начини за по-ефективно пестене на вода – например резервоар за повторно използване на водата от мивката и душа за тоалетната.

Рециклиране, повторно използване, поправяне и морета без пластмаса

Когато изхвърляте торбичката от сандвича, кутията от салатата или бутилката от водата си, те не изчезват, а се превръщат в отпадъци. Пластмасата стига до океаните и е пагубна за живота в тях. А това, което влиза в моретата, в крайна сметка попада в чиниите ни – 30% от рибата, която купуваме, има пластмаса във вътрешностите си. ЕС е твърдо решен да намали количеството на изхвърляната пластмаса, да я държи далеч от океаните и да направи така, че до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да се рециклират.

Дайте втори живот на електроуредите! Ако искате да водим устойчив начин на живот, трябва добре да помислите, преди да изхвърлите електроуредите, които все още работят. Повишавайки ефективността на продуктите чрез специални изисквания за екологичен дизайн, ЕС създава общество, в което продуктите са проектирани, за да служат дълго, да се поправят лесно и да се рециклират, когато вече не могат да се ползват по предназначение. Затова нека зашием скъсаното палто, поправим прахосмукачката и дадем хладилника за рециклиране – това е по-добре както за икономиката, така и за околната среда!

Какво стана с онзи електрически инструмент, който си купихте преди години? Ползвахте го само за два самоделни проекта, а може би трябваше да го споделите с други хора? В стремежа си да изгради кръгова икономика ЕС насърчава гражданите да бъдат по-разумни при опазването и повторното използване на вещите си. Пунктове за предмети под наем, кафенета за поправка на уреди и бутици за рециклиране никнат като гъби в целия ЕС, поощрявайки изграждането на един по-екологичен, хармоничен и творчески подход към вещите и повторното им използване.

Независимо дали става дума за стар телевизор или за лаптоп, който вече не върши работа, електронните и електрическите устройства все още служат за нещо, защото ценните метали в тях могат да се използват повторно. ЕС се грижи ценните метали да бъдат правилно извлечени, като по този начин ограничава количеството на отпадъците и прави старите клавиатури и повредените DVD плейъри отново полезни. Следващия път, когато тостерът се счупи, помогнете за опазването на ценните природни ресурси на планетата и го дайте за рециклиране.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови