Тодор Марев пред Efirbet: Очаквам Черно море да спечели битката за Варна

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:47 874 0

Тодор Марев

Снимка ефирбет

Тодор Марев

След пауза от 13 години дербито на Варна се завръща в елитния футбол. А когато говорим за битката между Черно море и Спартак, Тодор Марев е един от тези, оставили ярка диря в нея. Легендата на „моряците“ има най-много участия от своя тим в дербито на морската столица – 18 при майсторите и общо 22 във всички турнири. Марев е също и рекордьор по изиграни мачове, както за родния си клуб, така и в България – общо 530 в професионалния футбол. От тях 423 са в елита.

Какво очаква от предстоящия двубой в събота, ще има ли победител в него и ще видим ли добър футбол? На тези и други въпроси бившият централен защитник на Черно море отговаря в интервю за www.efirbet.com.

Г-н Марев, какво е за Вас мача Черно море – Спартак?

За мен това е третото голямо дерби у нас, което много често се е превръщало във футболен празник за Варна и е чест за всеки футболист да вземе участие в него.

Тези срещи се играеха пред повече от 35 000 зрители на „Юрий Гагарин“, а в събота ще има малко над 6000. Как бихте коментирали този факт?

Вижте, сега времената са други и с напредване на технологиите светът стана по-различен и предлага повече изкушения и забавления за младите. Така че не бива да правим съпоставка между миналото и реалността. Важно е това дерби занапред да се играе редовно и съм убеден, че двата стадиона ще са пълни, доколко позволява техният капацитет.

Как се мотивирахте за дербито?

Преди всичко се стараех да остана спокоен и да бъда уверен, че както винаги мога да дам най-доброто от себе си и да съм полезен на своя тим. Защото от футболна гледна точка това е просто един мач между два отбора и нищо повече. Не е мач на живот и смърт, нито футболът ще свърши за даден играч, ако резултатът не е в полза на неговия тим.

Но няма да отречете, че победа в битката за Варна винаги е специална?

Това е вярно, тъй като ако си спечелил, след това месеци наред изпитваш едно приятно чувство, когато ходиш по улиците в града и те спират фенове.

Кои победи над Спартак помните?

Постигнал съм достатъчно такива с Черно море, но две от тях никога няма да забравя. Първата е, когато Левски беше изпратил свои нападатели в Спартак в лицето на Георги Цветков-Цупата и Емил Спасов. Но въпреки това ги победихме с 2:1 след голове на Иван Андреев – Мирона, и на Дамян Георгиев - Чудото, лека му пръст. Години по-късно пък спечелихме с 3:0, след като още до 9-ата минута водехме с 2:0 с попадения на Огнян Радев и Никола Спасов, Бог да го прости. В 52-рата минута аз оформих класиката след прекрасен пас на Кольо Спасов.

Как приемахте загубите от „соколите“?

Загубите са част от кариерата на един професионален футболист. С играчите на Спартак ние бяхме врагове само за 90 минути, тъй като в живота се уважавахме и повечето бяхме приятели. След загуба в този мач всеки нямаше търпение да дойде другия такъв, за да вземе реванш.

Има ли фаворит в предстоящото дерби?

Фаворитът в тези срещи е само на книга и често сме ставали свидетели как отборът, който не е в по-добро състояние, ги печели. Но сега силно се надявам, че няма да се случи това и Черно море ще вземе своето.

Защо смятате така?

Защото като отборна игра Черно море се справя по-добре, а освен това разполага и с по-добри индивидуалисти. Това би трябвало да наклони везните към него, дори и да премине през сложни моменти.

Опитът и качествата на Илиан Илиев дават ли допълнително предимство на Черно море?

Разбира се. Той е един от най-добрите треньори у нас, да не кажа и нещо повече. Ако на „Тича“ бяха останали Родриго, Леандро и Сердюк, на много отбори у нас щяха да им се изправят косите. Но и сега обаче Черно море си остава фактор в първенството и се бори за колкото се може по-високо класиране.

Какво мислите за Спартак?

След като се завърна при майсторите, явно не бе подготвен да бъде на нивото на тази група и тръгна трудно. Но постепенно виждам, че Спартак стабилизира своята игра и смятам, че вторият полусезон ще бъде по-успешен за него.

Възможно ли е да се получи футболен спектакъл в дербито?

И в двата отбора има стойностни изпълнители, което предполага, че могат да създадат емоции на публиката с изпълнения и комбинации. Но отчитайки, че трите точки са жизненоважни за двата противника на този етап, няма да се изненадам, ако с поведението си показват, че играят за резултат и това се отрази върху качеството на играта.

За първи път в битката за Варна ще участват толкова много чужденци и това за тях ще е дебют в такъв мач. Вашите очаквания от тях?

Чужденците ще подходят професионално и без излишни емоции, но смятам, че няма да приемат крайния резултат като българските играчи, защото не са наясно какво означава да те боли, когато паднеш в такова дерби. За чужденците това е по-скоро един мач, тъй като те не са толкова вътре в нещата. Те имат различна философия, вживяват се по-малко и за тях мачът е като другите – работа, която вършат.

Ваши възпитаници ще бъдат съперници в събота. Как ще се представят?

Иван Дичевски и Виктор Попов се развиха пред очите ми в школата на Черно море и предвид безспорните им качества, аз бях убеден, че ще играят голям футбол. Виктор се разви по-бързо и вече стигна до националния. Докато Иван минава през тежки моменти в Спартак, въпреки че пази редовно, тъй като отборът като цяло изпитва трудности с адаптирането си към елита. Мисля обаче, че в дербито Иван и Виктор ще бъдат сред най-добрите в отборите си.

Г-н Марев, Вашето послание за мача на стадион „Спартак“?

Бих пожелал на двата съперника да дадат максимума от себе си и нека който е по-добър, да спечели. Но големият победител за мен трябва да е феърплеят. Както на терена, така и по трибуните. Играчи и фенове да демонстрират взаимно уважение и толерантност, и в никакъв случай да не се стига до ексцесии от рода на тези преди дербито на дублиращите тимове на клубовете преди около месец или подобни.

Как се печели подобно дерби?

Печели се с всички футболни компоненти, както и с хъс, треньорски умения и правилна настройка. Трябва да имаш също психика и увереност да издържиш на напрежението през цялото време и да сведеш до минимум непредизвиканите грешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!