Срещу какво от ПУП-а на Борисовата са против хората от кварталите край парка

Жители на "Средец", "Изток" и "Лозенец" не искат паркинги и нови алеи в парка, а ново заснемане на всички дървета

Юлиана Ончева 03 февруари 2022 в 14:16 4338 0

Граждани, които живеят в столичните райони "Средец", "Изток" и "Лозенец" и са почти ежедневно в Борисовата градина, възразяват срещу предвидените промени с предложения проект за Подробен устройствен план на парка. 

С подписка, адресирана до Столична община и районните кметове Трайчо Трайков, д-р Делян Георгиев и Константин Павлов, те се обявяват против създаването на нови паркинги - надземни и/или подземни, на територията на Борисовата. И подчертават, че паркът е "достатъчно добре обезпечен от линиите на градския транспорт", намира се в центъра на столицата и "не е обосновано да се насърчава трафикът на леки автомобили към него". 

"Възразяваме срещу превръщането на алеята, тръгваща от бул. "Драган Цанков" в посока ресторант "Веселото село" и стадион "Българска армия", в път за влизане на каквито и да МПС в парка", пишат още гражданите. 

Според критиците на ПУП-а не трябва да се допускат автомобили в Борисовата градина при каквито и да е случаи, включително и при т.нар. в проекта кампаниен достъп на МПС - за спортни мероприятия, концерти и др. "На територията на парка следва да могат да влизат само МПС със специален режим на движение - коли на МВР, пожарни и линейки, както и техника за поддръжка на парка", подчертават в своето възражение гражданите. 

Те са категорично против решението да се строи нов стадион на мястото на "Българска армия". "Премахването на земните насипи, върху които са поставени трибуните на стадиона, означава нов строеж, а не реконструкция, подчертават противниците на новия ПУП, чието представяне и обществено обсъждане се състоя на 13 януари. 

Изпълнението на такъв голям инвестиционен проект в защитена зона, която освен това се намира в историческата част на Борисова градина, ще доведе до големи поражения в парка и не трябва да се осъществява без изработване на подробен доклад за въздействие върху околната среда, категорични са гражданите. 

Те възразяват и срещу приемането на предложения ПУП преди да се реши въпросът с частните имоти на територията на парка. Хората настояват Столичната община да направи публично достояние всички подписвани договори, анекси към тях и всякакви други документи за обектите със смесена собственост и/или изцяло частна собственост: къпалня "Мария Луиза", Летен театър, София ленд. И искат да бъде дадена точна информация на обществеността кои имоти в парка и в какво съотношение са смесено общинско-частни или изцяло частни и кои са техните собственици. 

Категорично изискваме преди приемането на ПУП Столичната община да изготви и представи точен план, включително финансов, за отчуждаването на тези имоти, пишат още гражданите от трите района, на чиято територия е Борисовата градина. 

Хората са против и възстановяването на бившия стадион "Юнак", преди да се изготвят планове за неговата функция и визия. 

"Възразяваме срещу приемането на големи, окрупнени УПИ, включващи различни изградени вече съоръжения на различни собственици, защото това ще превърне частните собственици в съсобственици на още по-големи парцели от парка", категорични са гражданите. 

Те настояват още преди да се приеме ПУП да се направи оценка на състоянието на растителността в парковата и лесопарковата част, както и заснемане и картотекиране на всички дървета в парка, а не да се използва оценката от 2016 г. с погрешно задание "за стопанска гора". 

Гражданите искат информация как и по каква причини се е решило прокарването на нови алеи и строежът на детски площадки и сгради за поддръжка на парка и кой е преценил, че за това е допустимо да се отнемат части от озеленени територии. 

Коментари и предложения за новия ПУП на Борисовата градина се приемат до края на работния ден утре в деловодствата на районите "Изгрев", "Лозенец" и "Средец", както и на електронните им адреси. Окончателното му обсъждане ще е на 17 февруари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!