Общината да придобие къпалнята Мария Луиза, собствениците могат да я отворят и с цена за вход 500 лева

Като цяло правилният подход е да има ПУП на Борисовата градина, стига той да гарантира защитата на обществения интерес, казва Трайчо Трайков

Юлиана Ончева 18 януари 2022 в 10:42 6472 1

Подробният устройствен план на Борисовата градина не дава отговор на въпроса как ще бъдат отворени къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър. 

Това коментира за OFFNews Трайчо Трайков, кмет на район "Средец", на чиято територия е къпалнята, след представянето на плана и общественото обсъждане на 13 януари. 

Предложението на проектантите е те да са част от по-големи УПИ-та, така че собствениците да не могат да процедират самостоятелно без съгласието на общината или държавата. Но е валидно и обратното - имам съвсем пресен негативен опит от проекта ни за спортна площадка в Княжеската градина, който в момента е блокиран от частния собственик на паркинг в най-отдалечения срещуположен край на градината, обяснява районният кмет. По думите му, ако собствениците отворят къпалнята - с ограничен достъп - с билети, няма гаранция, че няма например да сложат 500 лв. цена и да го превърнат във ВИП клуб, каквито има по света. 

Според ПУП обаче не може да се променя предназначението на обекта и не може да се строи нищо друго. Да, никой не може да ги накара да отворят къпалнята, но това дава възможност на общината да проведе среща със собственика и да каже "в следващите 100 години няма да можете да строите със сигурност", след което да предложи да отчужди имота и да го придобие, смята Трайков. 

Без ПУП никой не може да ги накара да отворят, те рекетират общината, остава им надеждата да намерят вратичка, някой по-сговорчив кмет и т.н. и да успеят да построят нещо друго, обясни той и подчерта, че при "Летния театър", който е на територията на район "Лозенец", ситуацията е идентична. 

Като цяло правилният подход е да има ПУП - стига той да гарантира защитата на обществения интерес. Като цяло  е много по-добре с ПУП, отколкото без. Свършихме много работа в района, покрай инвентаризацията на всички имоти открихме и след това изготвихме актове за общинска собственост на 12 дка, сега недостъпни за гражданите, каза още Трайков.  

Според него проектът е доста консервативен и предвижда относително малки промени спрямо съществуващото положение.

Сега тече срок за становища до 4 февруари, а следващото обсъждане е на 17 февруари. След това трите района Средец, Лозенец и Изгрев ще обобщят всичко, ще направят районни експертни съвети, ще изпратим всичко в НАГ и там ще има общински експертен съвет и ако се вземе положително решение, ПУП ще влезе в комисиите на Столичния общински съвет, обясни Трайчо Трайков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

18.01 2022 в 11:07

Трайчо Трайков си трае 10 години след като продаде на безценица държавния дял в ЕВН (които му бяха работодател) и сега пуска мъдрости за къпалнята Мария Луиза. Този човек освен алъш-вериш с държавна собственост, друго не знае.