Новият ПУП на Борисовата градина - ще паднат няколко дървета, но планът е добър

Ново строителство в парка няма да има, остава неясно как ще отворят къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър

Юлиана Ончева 14 януари 2022 в 07:27 9612 0

Остават нерешени въпроси, но по-добре е да вървим напред и проектът за подробен устройствен план на Борисовата градина да бъде приет. 

Това заяви кметът на район Средец Трайчо Трайков на общественото обсъждане на новия ПУП на парка, което се проведе онлайн снощи. Борисовата градина е разположена в обхвата на три общини. Освен Средец това са "Изгрев" и "Лозенец".

Проектът е дело на “Ковачев архитекти”, които работят по него от 5 години, след като спечелиха конкурс и разработката бе определена като най-консервативната като намеси в парка. Първият проект за устройствен план бе представен през 2019 г. След серия обществени обсъждания по него постъпиха над 300 предложения, а столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя от проекта да отпадне местенето на конната база, да не се изграждат климатично училище и пешеходен подлез от градината до строителната гимназия. 

Сега новото строителство в Борисовата градина се забранява изцяло. Ще бъдат възстановени детският канал с лодките, „Кривите огледала“ и светофарната площадка. 

С преработения Проект на ПУП отпадат предложенията за изграждане на нови сгради, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното училище, ресторант „Тенекиите“, и е намалено застрояването в терена на гара „Пионер“, където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за различни възрастови групи. В района на гара „Пионер“ се предвижда да бъдат изградени скейтпарк, зона за екстремно колоездене, два тенис корта, игрища за футбол и за баскетбол, както и две за волейбол. Под тях ще бъде изграден подземен паркинг за 210 автомобила. Предвидена е и обслужваща сграда към спортните съоръжения. 

Описани са специфичните правила за намеси, с които се запазва и увеличава общоградското културно и рекреационно значение на парка. На територията на Борисовата градина ще е позволена реконструкцията на съществуващи обекти само при запазване на тяхната обществена функция.

Проектът предвижда своя автентичен вид да върнат трите дансинга, Софийският тенис клуб, да се възстанови бирарията на острова в езерото “Ариана” в стил австро-германски барок, както и стадион „Юнак“. Стадионът се възстановява по настояване на спортното министерство, чиято собственост е, с решение на експертния съвет към НАГ, обясни проф. Атанас Ковачев. Моето поколение казваше "да се видим на Патриарха", искаше ми се на мястото да е зона за отдих, наоколо има училище, университет, младите да казват "да се видим" на това място, но се съобразихме с Министерството на спорта, обясни той. 

Паркът ще бъде парцелиран на големи урегулирани имоти (УПИ), за да има по-голяма защита от бъдещи намеси и опити за изменение на предназначенията. "В територията на парка, включена в район "Средец", която е централната, историческата част, ще има четири УПИ - един за резервата заедно с "Трите дансинга", Обсерваторията и терена на бившето климатично училище. Други два - за парк и още един за метростанцията и подземния паркинг. Частите от парка, попадащи в районите "Изгрев" и "Лозенец", ще имат по шест УПИ-та и още едно за Духовната семинария. Така чрез проекта Столична община се надява да се парират мераци на частници, чиято дейност ще трябва да се съобразява със съсобствениците от общинските дружества.

За Националния стадион “Васил Левски”, стадион “Българска армия” и къпалнята „Мария-Луиза“ планът разрешава основен ремонт и модернизация на съоръженията, като всички намеси могат да се осъществят само в рамките на сегашните параметри. Планът не допуска разширение на съществуващата към момента застроена площ. 

В резерватната част на "Борисовата градина" се забранява се разполагането на всякакви преместваеми обекти от типа сергии, пазарски будки, рекламни елементи и др. Паленето на огън, фойерверките и къмпингуването на територията на "Борисовата градина" ще бъдат забранени.

За всички входове на парка е предвидено поставянето на съоръжения, които да регулират влизането на автомобили. Проектът предвижда места за четири паркинга: под терена на автокъща “Капитолия”,  в сервитутата на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство, към ул. „Николай Габровски“ и към бул. „Симеоновско шосе“. 

Надлези, наречени екодукти, ще има над бул. "Драган Цанков" (при подхода към "Веселото село") и над бул. "Симеоновско шосе" при гара "Пионер", подчерта проф. Ковачев. При езерото "Ариана" ще се премахне понтонното съоръжение, както и ресторантът върху него. Ще се възстанови старата бирария на островчето в нейния автентичен вид. Автокъща "Капитолия" и заведението "Веселото село" е заложено да бъдат премахнати. 

Много дискусии предизвика паркингът под "Капитолия" - част от участниците в обсъждането бяха на мнение, че няма нужда от предвидените 420 паркоместа, други приветстваха плана, а трети настояваха местата да са повече. Паркингът не може да бъде на повече от две нива, изследвали сме възможностите така, че да не се засяга трайна растителност, обясни арх. Ковачев в отговор на въпрос. 150 от местата могат да бъдат заделени, за да обслужват реконструирания стадион "Българска армия", така че той да отговаря на изискванията.

Колко дървета ще пострадат, попита Марта Георгиева, общински съветник от ДБ. От отговора на проф. Ковачев стана ясно, че в района на подхода ще паднат няколко дървета, но само три от тях са в добро или средно състояние и могат да бъдат спасени. При обследването на растителността дърветата са разпределени в три групи: стари и опасни, които би трябвало да бъдат премахнати, независимо от реализирането на ПУП; други, които при повече грижи могат да бъдат спасени; и напълно здрави, стана ясно още от думите на архитектите. 

Георгиева призова и да се помисли дали е необходимо да се изграждат детски площадки, ако за целта ще се наложи да се изсичат дървета. Нека гражданите да решат детски площадки или стогодишни дървета, категорична бе тя. 

"Отпаднала е голяма част от предвиденото в първия вариант ново строителство и затова този проект е по-добър",  похвали проектантите Воислав Тодоров, бивш общински съветник и активист на "Изправи се.БГ!" Той попита защо няма нито дума за бъдещето на къпалнята "Мария Луиза". Шестте басейна на всяка цена трябва да се възстановят. "София няма река, няма море, имаше една къпалня, която в детството ни се наричаше плаж "Република" и се посещаваше от всички софиянци", припомни Ковачев.

Защо Летният театър не бъде изкупен обратно от Столичната община, предложи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Той е открил доста несъответствия в картата за собствеността в парка. Летният театър е записан в проекта за ПУП със смесена собственост - частна и общинска. "А тя е изцяло частна и затова питам - има ли предвидени пари в бюджета на общината за отчуждаване", попита Павлов арх. Здравков.

Да, Летният театър трябва да стане публична собственост, съгласи се проф. Ковачев, а арх. Здравков поясни, че пари се отпускат след гласуване в Столичния общински съвет, но преди това трябва да се приеме ПУП-а. Не може да има отчуждаване, преди да има Подробен устройствен план, срокът за отчуждаване е 5 години, уточни главният архитект. 

Арх. Венета Кавалджиева пък предложи "да има ясна етажност на всички разрешени места за строителство, за да няма после своеволни изпълнения". 

Театроведът Гергана Пирозова, активист на групата "Да спасим Борисовата градина", избрана в стратегическия съвет на президента Румен Радев, написа след дискусията във фейсбук: 

Софиянци, сбогувайте се с Летния театър и Къпалнята! Те ще са завинаги затворени за нас, не само - там ще се застроява, много ще се застроява. Ако ви твърдят обратното, лъжат ВИ! 

Това е моят извод, очакван, след проведеното онлайн Обществено обсъждане за ПУП на Борисова градина днес от 17, 30 до 20, 30 ч. Както и предположих, на най-важните въпроси не беше отговорено! Онлайн "дискусиите" са като онлайн "кекса" - аха-аха, ама не точно...

Многобройно поставените въпроси относно отчуждаването на частните имоти, което по Задание трябваше ПУП да предложи с План за отчуждение, се отбягваха така гъвкаво, че завидях на арх. Здравков - акробат е той, акробат от Червен бряг. А арх. Ковачев всеки път никак не искаше да взима отношение по този въпрос - и той е кандидат акробат, при все че някак му вярвам, че не му се искаше да е такъв. Така преработеният ПУП бетонира Къпалнята и Летния театър като завинаги частни, а и не само тях, защото отреждането им позволява по ЗУТ, чл. 62, ал 6, т. 3-6, те никога повече да не могат да бъдат отчуждени, ако бъде приет ПУП. А без ПУП могат, но както знаем "могат, ама нямат желание" от Столична община и НАГ. Не само - достъпът до тях по никакъв начин няма да бъде осигурен за гражданите, даже ПУП утвърждава те да са с ограничен обществен достъп, без да уточнява като как ние ще влизаме вътре - на абордаж ли, по милостта на Гайтански ли? Това беше втората тема, поставена и от нас, даже и от кмета на Средец, г-н Трайков, която също се избягваше ловко. ПУП не просто не дава инструмент за достъп до частните МУ имоти (знаем, че Столична община тотално ги даде на Вълка Гайтански - Фандъчка ще се върти в  някой от кръговете на ада за това, а също, че крие от нас софиянци, че по нейно време тотално изгуби или им подари собствеността им). Т.е. - няма сила, с която Гайтански да бъде накаран да ни пусне в Къпалнята и Летния театър. НО - ПУП му дава възможност да застроява, нищо, че баламосват обществеността, че теренът бил за Зелена площ, обаче пропускат, че макар и "Зп" по ПУП е отредено да може да се застроява. Казват, че поради ЗУТ било така, което не е вярно. Специфичните правила и нормативи към ПУП дават тази възможност. Архитектката г-жа Г. от ПУП смотолеви, че тепърва щели да го обсъждат това с юристи как да се реши разрешаването на застрояването на Зелени площи в УПИ I според техния ПУП, където са Къпалнята и Летния театър. ТЕПЪРВА!!! Нима! Та след месец е заключителната дискусия, пак с онлайн "кекс" и всичко приключва. А ужким трябваше днес да ни представят актуалния и в завършен вид ПУП. Г-н Павлов, кметът на район Лозенец също адекватно обърна внимание, че в настоящия ПУП собствеността е невярно посочена и има разминавания, а това променя фактическата обстановка, режимите за достъп, функции и прочие.

Едно става ясно, независимо многото поправки, някои много положителни, на този ПУП, то: 

Този ПУП идва да развърже ръцете на Вълци, Хиени и други частни хищници, които заграбиха парка, парка построен и обгрижван с публични средства.
Настояването ПУП да се приеме в този му вид единствено ще бетонира частните интереси. 

Има и още много пикантерии по ПУП-а, но онлайн "кекса" не даваше възможност за подробно обсъждане. Г-жа Таралежкова, медиаторът, отново четеше по избор въпросите, а запитаните избирателно отговаряха. Не съм очаквала друго.

Софиянци, сбогувайте се с Летния театър и Къпалнята. Те ще са завинаги затворени за нас, а също - ПУП дава възможността и да си строи на воля върху тях, а защо не й около тях - опровергайте ме. Ако ви твърдят обратното, лъжат ВИ!

И все пак - трябва да призная, че проведените срещи между нашата група и кметовете на Лозенец, Средец, както и с арх. Шаламанов от екипа на Подробния устройствен план, дадоха някои много добри плодове. Мъничко се гордея, но знам, че това е прах в очите! По ехидната усмивка на арх. Здравков го знам това.
Предстои подготвянето на Становища, които да предадем до 4 февруари - наш ред е да сме активни! 

Да напомня - предходното Обществено обсъждане през 2019 г. неочаквано ги сюрпризира със стотици Становища и не можаха да ни пренебрегнат.

Относно частните имоти в Борисова градина - те са много и най-нахални. Чакам да видя волята на районните кметове, които имат инструментите да поискат актовете за собственост, тяхното придобиване, договорите между Столична община и частниците и как собствеността е станала частна. Току виж тези договори се окажат нищожни, в противоречие с публичните интереси, нали?

Писмени становища, мнения или предложения на граждани по проекта за ПУП могат да бъдат депозирани до 4 февруари в деловодствата на трите района, на чиято територия попада парка – „Средец“, „Изгрев“ или „Лозенец“, както и на електронните им адреси. Заключителната дискусия е предвидена за 17.02.2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови