Смарт решения за по-чисти градове

OFFNews 10 юли 2023 в 14:38 608 0

Снимка pixabay

В съвременния свят нарастващите проблеми с отпадъците и качеството на въздуха изискват иновативни подходи за управление и оптимизация. Недостатъчната ефективност на традиционните методи за сметосъбиране и управление на отпадъците често води до замърсяване на околната среда и нежелани последици за общественото здраве.

Също така, неправилното управление на въздушното замърсяване представлява сериозна заплаха за живота и благополучието на гражданите. Затова и все повече местни администрации се доверяват на смарт технологии, с които могат да постигнат значително подобряване на сметосъбирането и състоянието на въздуха в градовете, с цел постигане на по-чиста и устойчива среда.

5G за отпадъците

Едно от иновативните решения в тази посока е умното сметосъбиране (smart waste management). Тази система използва датчици за измерване на количеството отпадъци в кофите за боклук, в сметосъбиращите камиони и в депата за отпадъци. Така общините имат възможност да контролират и оптимизират разходите на сметосъбиращите фирми, а самият процес на сметоизвозване става по-ефективен благодарение на актуалната информация за нивата на отпадъци.

Важен аспект на тази система е и възможността за оптимизиране на таксата "смет" въз основа на реално количество отпадъци, което допринася за по-справедливо и ефективно финансиране на сметосъбирането.
Реализацията на умното сметосъбиране и сметоизвозване вече е стъпила на практика в община Балчик, където, благодарение на Vivacom, са поставени GPS устройства на цялата сметосъбираща механизация. Пренаписвайки правилата на играта, телекомът практически помага на местната администрация и доставчици на услуги по събиране на отпадъци да оптимизират операциите си, да намалят разходите и да подобрят екологичната устойчивост на процеса.

Решенията, предлагани от Vivacom, се отличават с иновативния начин на използване на технологии като IoT (интернет на нещата) и сензорни мрежи. Те позволяват на градските инфраструктури да бъдат свързани, което подобрява ефективността на събирането на отпадъци. Сензорите, разположени в контейнерите за отпадъци, могат да измерват нивото на пълнота, качеството на въздуха и други параметри. Тези данни се изпращат в реално време към централна система, която анализира информацията и предоставя ценни аналитични данни и прогнози.

Благодарение на тази информация, доставчиците на услуги за събиране на отпадъци могат да оптимизират маршрутите си и да планират събирането на отпадъци според реалните нужди. Това намалява броя на празните превозни средства, които замърсяват околната среда, и намалява разходите за гориво и транспорт. Освен това, по-ефективното събиране на отпадъци води до по-чисти и здравословни градове, като се намалява риска от замърсяване и ширене на болести.

Въз основа на данните от сензорите и аналитичните резултати, градските органи могат да предприемат конкретни мерки за оптимизация на управлението на отпадъците. Те могат да идентифицират зоните с висока концентрация на отпадъци и да предприемат допълнителни действия, като поставят допълнителни контейнери, организират информационни кампании или насочат ресурси за рециклиране на определени видове отпадъци.

5G за въздуха

Освен решенията за отпадъците, 5G мрежата на Vivacom предлага и интелигентни системи за контрол и мониторинг на качеството на въздуха. Чрез точни измервания на параметрите, свързани със замърсяването на въздуха, може да се формира индекс за качеството на атмосферния въздух, съответстващ на стандартите на Европейския съюз. Освен това, 5G смарт решенията предоставят възможност за наблюдение на други ключови параметри, като скорост на вятъра и слънцегреене, което е от голямо значение за оптималното управление на градската инфраструктура и защитата на околната среда.

Една от ключовите предимства на подобни смарт решенията е способността им да извличат реално време и прецизна информация за замърсяването на въздуха в различни зони на града. Сензорите за качество на въздуха, разположени в ключови точки, непрекъснато измерват нивата на замърсяване и прахови частици. Тези данни се предават в реално време към централна система, която анализира информацията и генерира подробни статистически данни.

Използвайки тази информация, градските органи могат да вземат мерки за подобряване на качеството на въздуха. Например, ако системата забележи високи нива на замърсяване в определени райони, могат да бъдат предприети конкретни действия, като пренасочване на трафика, регулиране на работата на промишлените предприятия или увеличаване на зелените площи в района. Тези мерки са съобразени с реалните нужди и допринасят за намаляване на замърсяването и подобряване на качеството на въздуха.

„5G мрежата на Vivacom, в комбинация с най-новите смарт решения, предлагат възможности за създаване на по-чисти и устойчиви градове. Те не само оптимизират сметосъбирането, осветлението, транспорта, но също така допринасят за подобряване на качеството на въздуха и цялостното управление на градската инфраструктура. С активното участие на общините и внедряването на иновативни технологии, градовете от бъдещето могат да станат реалност в настоящето, осигурявайки по-добър и по-удобен живот за гражданите“, коментира Никола Гечев, Директор Корпоративни продажби на Vivacom.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика