Скандал около университетски имот в Свищов

Как шепа дребни търговски в терен на Стопанската академия се оказаха жертви

Мая Младенова 26 февруари 2021 в 10:27 5443 0

Снимка Площад АЛЕКО

Затворените павилиони срещу болницата в Свищов

Стопанската академия в Свищов и няколко държавни институции са се задействали със съмнителна бързина да уредят продажбата на апетитен голям терен в центъра на града. Макар имотът да е публична държавна собственост, а бъдещото му предназначение – загадка, няколко ведомства действат в координация да проправят път за продажбата преди парламентарните избори, алармират наши читатели.

Каква е целта на промяната, за която държавните институции са се задействали нетипично бързо, остава неясно. Първите резултати обаче са налице – ощетени дребни търговци в павилиони, които от години работят върху терена срещу свищовската болница. Техните обекти са затворени, а препитанието им – спряно.

Сега теренът е собственост на висшето училище и МОН, а те предлагат да бъде прехвърлен на държавата. Стопанската академия в Свищов сама е предложила на принципала си МОН да бъде променен статутът на 12 декара апетитен терен, който тя стопанисва, с цел да бъде продаден. МОН, от своя страна, е придвижило бързо процедурата към Министерския съвет - какъвто е редът.

Дали обаче всичко е в реда на нещата?

Според запознати МОН придвижва преписка за промяна в статута за едва десет дни, а тъй като теренът е публична държавна собственост, за такъв ход се предполага да има поне сериозно инвестиционно предложение. Не е известно такова да е внасяно.

Според юристи тези действия говорят, че е решено земята да бъде продадена на всяка цена. Някога, впрочем, е имало планове там да има изграден градски парк. От години теренът пустее. Животът на него се свежда до няколко павилиона - за храна, услуги и дребни продажби. Именно техните собственици се опълчват първи срещу действията на академията - защото остават без препитание. Те настояват павилионите им да работят поне докато не бъде уреден новият статут на земята. Това обаче не става - дори след парламентарни питания на местни депутати и становище в подкрепа на търговците от националния омбудсман Диана Ковачева. Преди дни в координирана акция са спрени и токът, и водата на павилионите. В знак на протест техните съдържатели окачат табели "Мутри, вън!"

Пазарната цена на имота не е ясна, но е висока. Преди години сходен терен, от 5 декара, е продаден за строителство на хипермаркет, а цената в била над 1 милион лева. Свищовският сайт "Площад Алеко", който следи случая отблизо, отправя запитване до две големи търговски вериги, за които се допуска, че може би биха проявили интерес към терена. И от двете отговарят, че не планират да строят магазин там.

От Министерството на образованието и науката потвърдиха пред OFFNews, че при тях през октомвrи е постъпило писмо от Ректора на Стопанската академия, че висшето училище вече не се нуждае от имота на ул. "Петър Ангелов" и предлага той да бъде обявен за частна държавна собственост и продаден. С второ писмо от ректора министерството е уведомено, че и всички сгради в имота следва да бъдат предмет на промяната на статута и продажбата. В МОН не е постъпвало инвестиционно предложение, става ясно от отговора.

"Министерството на образованието и науката не е прехвърляло имота на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През ноември МОН е изпратило писмо до МРРБ с копие до областния управител на Велико Търново и ректора на Академията, в което изразява становище, че не възразява на основание Правилника за прилагане на ЗДС да бъде открита процедура за отнемане правото на управление върху въпросния имот от Академията, обявяването му за частна държавна собственост и предоставянето му на областния управител. Областният управител следва да извърши проверка за необходимостта от предоставянето на имота за управление на други ведомства или юридически лица на бюджетна издръжка. Ако няма искане от други юридически лица, ще бъде предприета процедура за отнемане правото на управление върху описания имот от Стопанската академия и обявяването му за частна държавна собственост в управление на областния управител на Велико Търново", обясняват от министерството.

OFFNews се обърна за коментар и към Ректора на академията, но не получихме отговор.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите