Съдът обяви за незаконен мораториума за продажба на земя на чужденци

OFFNews 28 януари 2014 в 16:56 1948 0

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври м. г. за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица.

Делото е по искане 55 депутати от ДПС и БСП.

 

КС изцяло възприема аргументите на вносителите за това, че мораториумът противоречи на Конституцията, според която "Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон."

Решението на КС очаквано, защото още при гласуването на мораториума в парламента, дори самите народни представители заявяваха, че са наясно за неговата юридическа несъстоятелност. Друг е въпросът защо едно солидно мнозинство от народните представители смята, че може да прави съмнителни политически послания, зачертавайки правото.

Депутатите на "Атака" поискаха провеждането на референдум с въпрос „Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови