Червени депутати дадоха рамо на ДПС, мораториумът за земята влиза в КС

OFFNews 31 октомври 2013 в 14:25 2217 2

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Около 18 депутати от Коалиция за България са подписали искането на ДПС, с което става възможно атакуването в Конституционния съд на решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя.

До момента на ДПС не им достигаха гласове, за да внесат искането. Първоначално то беше подписано от 36 народни представители от ДПС, а за да се сезира КС искането трябва да има подкрепата на най-малко 48 депутати. 

„Всеки, който имаше желание, се подписа под искането на ДПС. Тези колеги вероятно са решили да разберат дали текстът, който са гласували в пленарна зала, противоречи на Конституцията. Не съм юрист, а икономист, и ми е трудно да прогнозирам резултата. Важно е това сезиране на КС, още повече, че имаме Договор за присъединяване към ЕС, в който ясно е казано, че преходният ни период за забрана за закупуване на българска земя е 7 години и той изтича в края на 2013 г. Всяка една промяна води до последваща ратификация”, посочи червеният депутат Деница Златева.

По думите ѝ между 17 и 19 депутати от КБ са подкрепили подписката, а точният им брой щял да бъде ясен в петък. 

“Смятаме за безпредметно да се обърнем към народните представители от “Атака”, както и към ПФ на ГЕРБ, предвид факта, че, освен вносителите на това решение, другата парламентарна група, която гласува абсолютно монолитно с официална позиция “за”, е парламентарната група на ГЕРБ”, каза преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той все пак посочи, че подписката е отворена и ако депутати от ГЕРБ имат желание, биха могли да се включат в искането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!