Quantcast

Конституционният съд образува дело за мораториума за земята

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2013 в 14:16 1314 3

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

 

Конституционният съд (КС) образува дело за мораториума за продажба на земя на чужденци. За докладчик е определен съдия Гроздан Илиев.

Делото е по искане 55 депутати от ДПС и БСП, в което се настоява да се обяви като противоконституционно решението на парламента за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху българска земя от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица.

Макар Конституционният съд още да не се е произнесъл по случая, в сряда от правителството обявиха, че не възнамеряват да се съобразят с възложеният на Народното събрание. От кабинета изготвиха анализ за юридическите последствия от решението.

Вицепремиерът Зинаида Златанова допуска, че депутатите са се объркали и са имали предвид единствено забрана за лица от трети страни.

“Министерският съвет не разполага с правен инструментариум по Конституция и по законите на страната да налага мораториум. Това се налага със закон, тоест това е правомощие на българския парламент”, коментира Златанова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 10:03

55 депутати от БСП и ДПС да горят в еничарския ад!!!

06.11 2013 в 05:07

Те онва дело го приключиха както им беше наредено. Остана само да кажат как в Турция в разни секции са гласували за ДПС средно по един човек на всеки 19 секунди ... но ще кажат че не е проблем...

05.11 2013 в 17:07

Предложение: вместо да решават тези дела, да вземат да решат онова залежало дело за касирането на избори` 2013 и да не се занимават повече с други дела до следващата година.