Quantcast

"Атака" иска референдум за продажбата на земя на чужденци

Нели Чолашка Последна промяна на 08 ноември 2013 в 13:41 2323 7

Шествие на
Шествие на "Атака". Снимка: БГНЕС

 

Парламентарната група на „Атака” внесе в деловодството на Народното събрание уведомление за иницииране на подписка за национален референдум за продажбата на българска земя на чужденци, обяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Националистите предлагат въпросът да е: „Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?”.

"Трябва да направим подписка и да предизвикаме референдум, тъй като виждаме признаци на неизпълнение на решение на Народното събрание, което беше гласувано, от страна на правителството.

Имам предвид изявленията на вицепремиера Златанова (Зинаида Златанова), която каза, че това решение било антиконституционно. Тя няма право да прави такива изявления и да дава такива оценки, само Конституционният съд може да се произнесе дали е законно или не.

Ако българският народ каже, че не иска, то тогава правителството и парламента трябва да се съобразят с желанието на народа. Ако каже, че иска – също”, коментира Сидеров, след като внесе документите в деловодството.

Наскоро парламентът прие предложението на "Атака" да се удължи срока на мораториума върху продажба на българска земя на чужди граждани от ЕС до 2020 г. (съгласно договорът на България за присъединяване към ЕС ограничението отпада от януари 2014 г.).

Предложението на "Атака" беше прието с помощта на депутатите от ГЕРБ и на някои от БСП. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разкая за тази подкрепа.

На 5 ноември конституционния съд образува дело за обявяване за противоконституционно решението на депутатите за удължаване на мораториума. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2013 в 19:45

Волен пак се подиграва с народа.От закона за референдумите(ЗПУГДВМС) :

Чл.9,ал.(4) Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.

Чл.10,ал.(2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4

Дори и да съберат 500 000 подписа,Народното Събрание няма да вземе решение за провеждане на референдум с такъв въпрос,тъй-като противоречи на чл.9,ал.4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

08.11 2013 в 19:22

Абе вие кво искате бе, да има само американска Пета колона, а руска да няма? Нали говориме за равнопоставеност?

08.11 2013 в 16:26

ами ако не беше Атака, а някоя друга партия предложила този референдум, друга песен щеше да пееш нали? Ама като ти седнат на главата разни мухльовци, тогава ще ревеш

08.11 2013 в 14:37

КОГА?

08.11 2013 в 14:23

Атака са руски продажници. Целта им е Родината ни да се превърне в задунайска губерния.
Незабавна оставка на продажното про руско правителство.
Тревога!!!

08.11 2013 в 14:19

Това е пореднат безсмислена глупост на Атака! Такъв референдум няма да има, защото по закон референдумът се произнася по въпроси , окито воже да реши народното събрание, а продажбата на земя е уредена от конституцията и това прави референдум по темата невъзможен!~


Зрелище за глупавите е това!

08.11 2013 в 13:54

Атака иска да защити интересите на руските си господари.