"Атака" иска референдум за продажбата на земя на чужденци

Нели Чолашка 08 ноември 2013 в 13:41 2878 7

Шествие на
Шествие на "Атака". Снимка: БГНЕС

 

Парламентарната група на „Атака” внесе в деловодството на Народното събрание уведомление за иницииране на подписка за национален референдум за продажбата на българска земя на чужденци, обяви лидерът на партията Волен Сидеров.

Националистите предлагат въпросът да е: „Да се продава ли българска земя на чужди физически и юридически лица?”.

"Трябва да направим подписка и да предизвикаме референдум, тъй като виждаме признаци на неизпълнение на решение на Народното събрание, което беше гласувано, от страна на правителството.

Имам предвид изявленията на вицепремиера Златанова (Зинаида Златанова), която каза, че това решение било антиконституционно. Тя няма право да прави такива изявления и да дава такива оценки, само Конституционният съд може да се произнесе дали е законно или не.

Ако българският народ каже, че не иска, то тогава правителството и парламента трябва да се съобразят с желанието на народа. Ако каже, че иска – също”, коментира Сидеров, след като внесе документите в деловодството.

Наскоро парламентът прие предложението на "Атака" да се удължи срока на мораториума върху продажба на българска земя на чужди граждани от ЕС до 2020 г. (съгласно договорът на България за присъединяване към ЕС ограничението отпада от януари 2014 г.).

Предложението на "Атака" беше прието с помощта на депутатите от ГЕРБ и на някои от БСП. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разкая за тази подкрепа.

На 5 ноември конституционния съд образува дело за обявяване за противоконституционно решението на депутатите за удължаване на мораториума. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!