Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ректорът в оставка на НХА не казва каква сума липсва и къде са парите за заплати

Александра Маркарян 19 декември 2019 в 14:20 4622 0

Снимка Александра Маркарян

Ректорът в оставка на Националната художествена академия проф. Николай Драчев не даде ясни отговори на въпросите къде са парите за заплати на преподаватели и служители в НХА, дали те са били пренасочени за капиталови разходи - в частност за изграждането на новия учебен корпус в София, дори не уточни в какъв размер е цялата липсваща сума. 

Въпросите поставиха журналисти на пресконференция в НХА по повод края на европроекта за новия корпус, след като миналата седмица близо 200 преподаватели и служители, останали без заплати за ноември, протестираха. Вследствие на всичко това МОН започна спешен одит, ректорът подаде оставка, но не стана ясно кога ще има заплати.

В крайна сметка, след многократното поставяне на един и същи въпрос днес, от Академията казаха, че ставало въпрос за покриването на разходи за текущи, неотложни ремонти, но подробности не бяха дадени.

Ректорът в оставка

На въпросите от OFFNews пренасочвани ли са пари от перото за заплати към покриване на капиталови разходи, включително за новия корпус, ако да - защо и каква е сумата, проф. Драчев отговори така:

"Капиталовите разходи са една друга тема, в която не искам да влизам. Има една група от Академичния съвет, която вчера имаше среща с министъра на образованието, днес има втора. След като приключи изцяло одитът от Министерството на образованието, ще се излезе с официално становище на Академията и министерството и ще научите резултата".

Той отрече да липсват пари за стипендии и да има неизплатени такива, каквато информация бе изнесена миналата седмица. "Има недостиг за заплати. Търсим решение на този проблем с министерството", каза ректорът в оставка, увери, че ще има някакви пари за празниците, но не е ясно колко и кога хората ще започнат да получават регулярно възнагражденията си.

Ректорът в оставка твърди още, че НАП имат да възстановяват на Академията надвзети пари за осигуровки. Каква е сумата той също не можа да каже, каза, че "не се знае".

Новият корпус

По никакъв начин проектът за изграждането на новия учебен корпус не е ощетил бюджета на Национална художествена академия - увери ръководителката му Веселина Инкова.

Веселина Инкова

Финансирането по проекта е в размер на 2 999 000 лв. От тях 85% са финансиране от Европейския фонд за развитие и 15% са национално съфинансиране, не собствено, на Академията. Държавните пари постъпват по отделна сметка и се разходват целево, подчерта Инкова. На въпрос необходимо ли е Академията със собствени средства да покрива някакви разходи, които да бъдат възстановени впоследствие, тя отговори:

"Да, има една малка част от средствата, които обикновено към края на проекта, както е и в случая, която би следвало да осигури Академията. Но те могат да бъдат осигурени отново с помощта на МРРБ чрез процедура, при която се верифицират и възстановяват. Така че по никакъв начин бюджетът на Академията не е ощетен и не е бил използван за средствата по този проект.

За да плащаме на изпълнителите, на нас ни е преведен аванс в самото начало на проекта, който е в размер на 35%. Ние използваме целево тези средства, плащаме към изпълнителите, подаваме искане за плащане, средствата се верифицират, възстановяват се и ние отново плащаме на възложителите".

Одити

Ректорът в оставка продължи да уверява аудиторията, че финансово Академията се управлява добре. "Тази година Сметната палата направи проверка, не намери никакви нарушения. След това одит от министерството - също направена проверка, която не откри никакви нарушения. След това дойде инспекторат по труда, който също не намери никакви", каза той, а на въпрос щом всичко е наред, защо няма заплати отговори: "Имайте малко търпение, ще разберете. Това са пари, които са усвоени по неотложни ремонти и така нататък. Търсим решението".

Според него не той, а екипът, който извършва одита, трябва да каже колко пари липсват и защо:

"Няма как да ви правя счетоводен отчет за всичко - приход, разход. Това го направихме на Академичен съвет, всичката тази информация беше поднесена. Няма нищо, което да е свършено по начин, който да не е законосъобразен. Цялата информация за това какво сме имали като приход, какво сме имали като разход е изнесено. Естествено има едни несъответствия, които бяха констатирани вчера, но не искам сега да влизам в неща, които... Ще го разберете, в момента тече одит. Те са хората, които ще кажат защо ги няма, защо ги има и така нататък".

Доц. Даниела Янкова

"Никакви пари за никакъв ремонт не са прехвърляни - намеси се доц. Даниела Янкова, координатор по проекта. - Това са текущи... тук потекла тръбата в тази сграда, в другата протекъл покривът - това са си текущи ремонти на една безкрайно амортизирана материална база, която има Академията и ежедневно...  оня ден имахме наводнение на "Цариградско шосе", преди три седмици протече тоя покрив, ние не можем да осигурим нормален учебен процес, без това нещо да се случва. В общежитието непрекъснато има..."

На финала тя разкритикува журналистите, че вместо да се зарадват за строежа на новата сграда, задават въпросите, които задават. 

"Искам да ви помоля нещо - днес сме се събрали на пресконференция, която е планирана по повод нашия европейски проект. Събрали сме се по един хубав повод, който явно вас не ви интересува", скара се доц. Янкова.

Новата сграда

"Всичко ще бъде изплатено, по Коледа ще имат, ще имат някакви - всичко това се коментира с министъра", обеща ректорът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!