Разрушиха гнезда на птици в Елин Пелин заради ''пролетно почистване'' (снимки)

5 дни по-късно РИОСВ установи, че проблем няма

Рени Петрова 29 май 2020 в 17:27 9564 2

Снимка Facebook

Разрушени и унищожени гнезда на посевни врани и други птици в размножителен период, счупени пейки и камери за видеонаблюдение, повредена чешма - това е резултатът от "пролетното почистване" на парка в Елин Пелин. 

На 14 май в общината започва "пролетно почистване" на парка, като се изрязват "сухите и заболели клони на дървета". От сигнали на граждани обаче става ясно, че са изрязани върховете на иглолистните дървета, а останалите са окастрени "до голо". Съборени са гнезда на птици в период на размножаване и отглеждане на малките.

"Земята беше засипана със зелени клони и пиленца, които не могат още да летят", разказва Виолета Савчовска и добавя, че жители са се оплаквали от "гаргите", както казват те, които цапали парка. "Паркът преди ден-два приличаше на гробище", казва тя. Хората, подали сигнали до компетентните органи, искат общината да поеме отговорност за унищожението. 

В сайта на община Елин Пелин е публикувана информация за почистването, като съобщават, че "през последните години посевните врани почти превзеха парка и въпреки усилията е изключително трудно паркът да се използва по предназначение". Според местната управа популацията се увеличава, а с оглед на епидемиологичната обстановка и усложненията, свързани COVID–19, "не бива да забравяме, че техните основни места за хранене са сметищата на София. С цел ограничаване гнезденето и редуциране на популацията, се предвижда окастрянето и намаляване на височината на дърветата в парка под съществуващите гнезда".

Според Закона за биоразнообразието посевната врана е включена в приложение №4 и за този вид важи, че е под режим на опазване. Според чл. 41, ал. 3 от Закона се забранява ловуването и обезпокояването в сезона на размножаване и отглеждане на малките, както и по време на завръщане на мигриращите птици в местата на отглеждане на малките; разрушаването, увреждането или преместването на гнезда; унищожаването, събирането и задържането на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени.

OFFNews се свърза с Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, за да разбере има ли изпратен сигнал към тях, какви действия ще бъдат предприети, констатирани ли са нарушения от страна на общината и дали посевната врана, както и другите птици, чиито гнезда са унищожени, са в период на размножаване. Оттам поискаха да изпратим писмено въпросите си, за да бъдат съгласувани с Министерство на околната среда и водите. 5 дни по-късно от Инспекцията казаха за OFFNews, че отговорите са били написани, но от МОСВ заявили, че "няма смисъл" да се отговаря, но може да ни бъде предоставена информация за това какво е установила проверката.

Снимка: Facebook

Сигналите, изпратени до Регионалната инспекция, са подадени на 21 и 22 май. Проверка е извършена на 27 май. Тя е установила, че няма констатирани нарушения. "Кастрени са клони само на дървета, на които не е имало гнезда на тях, с изключение на един явор, на който са отрязани няколко нискостоящи клони". 

Жители на Елин Пелин обясниха, че преди РИОСВ да извърши проверка общината е изчистила парка и е окосила тревата. 

OFFNews направи няколко неуспешни опита да се свърже и с кмета на града инж. Ивайло Симеонов, за да изкаже своята позиция по въпроса с унищожаването на гнездата и с целите на "пролетното почистване". 

Снимка: Facebook

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови