Прокуратурата получи антинаградата ''Катинар'' за системни откази да дава информация на обществото

OFFNews 28 септември 2021 в 20:55 3301 0

Снимка righttoknowday.net

Прокуратурата на Република България получи антинаградата "Катинар" на Програма Достъп до информация.

Антинаградата е в категория „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите" и се връчва за "категоричното капсуловане към обществеността чрез системните откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес".

Прокуратурата е номнинирана за антинаградата от журналиста от вестник "Сега" Доротея Дачкова. В обосновката си за номинацията Дачкова посочва:

"Затварянето на държавното обвинение започна по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, но и приемникът му Иван Гешев продължава да следва и дори задълбочава тази линия. Затова смятам, че прокуратурата заслужава за пореден път да бъде отличена с антинаграда за достъп до информация.

По заявления на БХК например е отказана информация за: данни за наказателните производства и осъдените и оправдани лица за престъпления, извършени от расистки и ксенофобски подбуди; образуваните проверки в прокуратурата във връзка със случаите на смърт на деца в домове за деца с увреждания; актовете на административния ръководител на Софийска районна прокуратура, с които е регламентиран вътрешният ред за осъществяване на достъп до преписките; информация, свързана с широко прокламираното от прокуратурата провеждане на битка с т. нар. „битова престъпност"; информация относно фактическата стойност на твърдението на главния прокурор по предаването „Панорама" на БНТ, че в България има 95 % осъдителни присъди от всички случаи, официалния текст на български език на писмото на прокуратурата до ЛИБЕ от септември 2020 г.; документите (становища и сравнителноправен анализ, изготвени от консултанти на главния прокурор, както и доклада на работна група прокурори), въз основа на които главният прокурор внесе в парламента предложение за законодателни промени в НПК; указанието на главния прокурор за организацията на информационната дейност в прокуратурата и информация, касаеща разследванията на насилие в местата за лишаване от свобода и задържане под стража."

Антинаградата "Вързан ключ" за "най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация" тази година се присъжда на Държавен фонд „Земеделие“ - "за абсурдната практика да се отказва информация, която е публикувана, вместо да се насочи заявителя към мястото на публикуване".

Програма Достъп до информация представи годишните си награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам.

Церемонията се проведе за втори път онлайн, с участието на близо 80 граждани, журналисти, представители на граждански организации и на държавни институции.

Наградата „Златен ключ” в категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“ се присъжда на Николай Неделчев от София за "упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи-за-тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови