Предлагат за орден „Стара планина“ бащата на първото ин витро бебе у нас

OFFNews 05 август 2015 в 15:51 2066 3

Д-р Илия Ватев

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да удостои с орден „Стара планина” – първа степен проф. д-р Илия Ватев, д.м. за особено значимите му заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината.

Едни от най-значимите приноси на проф. Ватев са в областта на асистираната репродукция и по-специално в ин витро оплождането и експерименталната ембриология.

Проф. Ватев успешно прилага през 1987 г. за пръв път в България техниката ин витро и други методи на асистирана репродукция на пациенти със средни и тежки форми на безплодие. Той е „баща“ на първото ин витро бебе у нас и е подпомогнал зачеването и раждането на повече от 1300 бебета, съобщиха от правителствената пресслужба.

Проф. Ватев има богата научно-изследователска и учебна дейност. Той е ръководител на докторанти в областта на репродуктивната биология и асистираната репродукция. Автор, съавтор и редактор е на учебници и учебни помагала по биология, сравнителна анатомия, медицина, дентална медицина и фармация. Има над 100 публикации в страната и в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!