Quantcast

Ин витро фондът ще помага вече и на бременните

Последна промяна на 17 декември 2013 в 16:01 2509 1

Таня Андреева

Снимка БГНЕС

 

Ин витро фондът ще помага вече не само на двойките с репродуктивни проблеми, но и на бременните и малките деца. Това съобщи здравният министър Таня Андреева.

След връщането на Фонда за асистирана репродукция отново за финансиране от Министерството на здравеопазването, той вече ще се грижи и за здравето на бременните жени и на малките деца.

За младите майки е важно да не търсят информация по интернет, а да се доверяват на своите акушер-гинеколози.

300 000 двойки в България в момента имат репродуктивни проблеми. Анкета, проведена сред 400 бременни пък показала, че едва 20% от тях планират следваща бременност.

Демографската картина у нас е смразяваща, стигнахме дъното на раждаемостта, коментира Андреева.

Вече не сме в полето на намеренията. Имаме ясна концепция и дългосрочни програми, които трябва да дадат резултати лсед 7-8 години.

Престои към регистъра на ражданията да бъде включен допълнителен регистър на недоносените новородени, допълни тя.

Усилия ще бъдат насочени и към центрове за деца от уязвимите социални групи. Ще бъдат изградени и комплексни центрове по хранене. Такива ще има в държавни, общински и частни лечебни заведения, допълни здравният министър.

Разговаряме и с общините. Някои от тях са направили свои ин витро фондове. Такива има например във Велико Търново, Бургас, Стара Загора. Сега се прави и във Варна, посочи Таня Андреева. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 16:27

Не съм расиситсъвсем определено, но това: "Усилия ще бъдат насочени и към центрове за деца от уязвимите социални групи." , означава само, че ще се насърчава и занапред ниската раждаемост сред българите и високата раждаемост сред избирателите на БСП,ДПС,ГЕРБ и т.н. от хм, индобългарски произход (цигани са си, има и от рома, ама има и други там синти и какви бяха другите...)