Ин витро фондът ще помага вече и на бременните

Александра Маркарян 17 декември 2013 в 16:01 3044 1

Таня Андреева

Снимка БГНЕС

Таня Андреева

 

Ин витро фондът ще помага вече не само на двойките с репродуктивни проблеми, но и на бременните и малките деца. Това съобщи здравният министър Таня Андреева.

След връщането на Фонда за асистирана репродукция отново за финансиране от Министерството на здравеопазването, той вече ще се грижи и за здравето на бременните жени и на малките деца.

За младите майки е важно да не търсят информация по интернет, а да се доверяват на своите акушер-гинеколози.

300 000 двойки в България в момента имат репродуктивни проблеми. Анкета, проведена сред 400 бременни пък показала, че едва 20% от тях планират следваща бременност.

Демографската картина у нас е смразяваща, стигнахме дъното на раждаемостта, коментира Андреева.

Вече не сме в полето на намеренията. Имаме ясна концепция и дългосрочни програми, които трябва да дадат резултати лсед 7-8 години.

Престои към регистъра на ражданията да бъде включен допълнителен регистър на недоносените новородени, допълни тя.

Усилия ще бъдат насочени и към центрове за деца от уязвимите социални групи. Ще бъдат изградени и комплексни центрове по хранене. Такива ще има в държавни, общински и частни лечебни заведения, допълни здравният министър.

Разговаряме и с общините. Някои от тях са направили свои ин витро фондове. Такива има например във Велико Търново, Бургас, Стара Загора. Сега се прави и във Варна, посочи Таня Андреева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови