883 ин витро бебета са се родили у нас през 2014 г.

Offnews 14 февруари 2015 в 16:53 6090 1

Снимка sxc.hu

През изтеклата 2014 г. 883 бебета ин витро са се родили у нас. Това каза д-р Мария Георгиева, директор на Център за асистирана репродукция (Фонд Ин витро), но с уговорката, че данните са обобщени от годишните отчетни доклади на лечебните заведения, които работят по договор с центъра, пише БГНЕС.

Именно през 2014г. са отчетени най-много деца. През изтеклата година от центъра са работили с договор с 30 лечебни заведения в цялата страна. Държавата финансира три ин витро опита и отпуска до 5 000 лв. за един опит ин витро.

Днес Център за асистирана репродукция (Фонд Ин витро) отпразнува 6 години от основаването си с концерт-спектакъл. Те съвместно с Фондация "Искам бебе" и Сдружение "Зачатие" направиха първото по рода си "Голямо преброяване на бебетата ин витро". На концерта имаше над 300 деца и родители, специалисти в областта на асистираната репродукция и представители на неправителствения сектор.

Сред тях бе и Десислава, която има 3- годишен син Мишо роден благодарение на метода. Младата жена каза, че е сред късметлиите, защото успяват от първия опит. Тя сподели, че не е било трудно, защото имали голямо доверие в лекаря, с когото са работили д-р Георги Стаменов. "Знаехме предварително, че и двамата имаме проблеми, чакането също по самата процедура също не беше много, тъй като 8 месеца след подаването на документите към Фонд Ин витро станаха нещата", посочи тя. Деси не се е замисляла преди да направи опита и за миг, взели са единодушно решението в семейството им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови