3000 ин витро бебета родени у нас за 4 години

29 март 2013 в 11:47 1614 0

Бебе. Снимка: sxc.hu
Бебе. Снимка: sxc.hu

Близо 3000 ин витро бебета са родени у нас от 2009 г. досега.

Това съобшиха от "Фонда за асистирана репродукция" (ФАР) към Министерство на здравеопазването.

На пресконференция по повод 4 години от създаването на фонда специалисти от Фондация "Искам бебе", сдружение "Зачатие" и Българска асоциация по стрелитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) съобщиха, че за периода са подадени близо 20 000 молби за асистирана репродукция, съобщи БГНЕС.

От тях над 15 000 двойки са получили възможността да започнат процедура. Всеки месец в програмата пък се включват близо 350 души. Около 3000 двойки в България обаче все още очакат да бъдат включени в програмата, отбелязаха специалистите.

"Имаме 31% клинични бременности и 21% родени бебета, което представлява много добър показател", уточни д-р Николай Лалев.

Статистиката отчита, че миналата година у нас са се родили едва 62 000 бебета, което представлява най-ниската раждаемост за България в по-ново време, по-ниска дори от следвоенната 1945 г.

Последните 4 години са родени с 20 000 по-малко бебета от периода преди това, посочи още д-р Радина Велчева от Фондация "Искам бебе".

Специалистите се надяват финансирането на процедурата за ин витро да се подобри, за да имат шанса повече двойки да се включат в програмата. 

От началото на тази година финансирането на Центъра премина към НЗОК като Общественият съвет и администрирането остана в МЗ. За първото тримесечие на 2013 година обаче, въпреки подписаните договори между Здравната каса и ин витро центровете, все още има неяснота по отчитането и заплащането на процедурите, обясниха специалистите.

От БАСРЗ са изпратили и меморандум до президента Росен Плевнелиев, до Обществения съвет към него, до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и до други заинтересовани институции с предложения за обръщане на негативната тенденцията за демографски срив в страната.

Според пациентските организации трябва да се върне системата от 2009-2012 г., при която финансирането се формирало изцяло от Фонд "Ин витро" към МЗ.

Поради големия интерес към безплатните консултации семействата с репродуктивни проблеми в Първа АГ болница "Св. София", от ръководството обявиха, че удължават прегледите с още една седмица. Безплатните прегледи ще продължат до 5 април. Те се провеждат всеки ден в ин витро центъра на болницата. Телефонът за записвания е 02/ 447 02 63.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !