Повече училища с критично малко ученици догодина, по-малко институции ще събират деца от околни села и градове

Александра Маркарян 03 ноември 2022 в 07:00 3469 0

Ученичка

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ученичка

Увеличава се броят на защитените детски градини и училища. Намалява този на средищните. Това предвиждат проекторешения на Министерския съвет, внесени от министъра на образованието проф. Сашо Пенов за 30-дневно обществено обсъждане преди приемането им от правителството.

По дефиниция защитени са образователните институции, които въпреки малкия си брой деца или ученици не се закриват, защото това би принудило децата да пътуват на дълги разстояния до най-близката градина или училище. За да бъдат запазени, държавата осигурява допълнително финансиране.

Средищни са тези, които приемат деца от различни общини, останали без детски градини или училища в резултат на демографската картина в страната.

Предложението касае следващата учебна 2022–2023 година и е в съответствие със законовото изискване за ежегодно актуализиране на двата списъка. То се прави по предложение на общините след проверка от регионалните управления на образованието към Министерството на образованието и науката.

Защитени

Предвижда се от сегашните 260 защитените детски градини, части от градини и училища да се увеличат на 265 и защитени да са 78 градини, 24 части от градини и 163 училища в 26 от 28-те области на страната. Сега са защитени 78 детски градини, 26 части от градини и 162 училища. Предлага се през 2022/2203 г. от списъка да отпаднат две градини, три части от градини и едно училище и да се включат две градини, една част от градина и две училища.

Те са в общини и области, където мрежата от детски градини и училища е оптимизирана; в райони с ниска гъстота на населението, гранични, планински и полупланински с висока вертикална разчлененост на релефа и висока средна надморска височина, пише служебният министър на образованието проф. Пенов в доклада си до премиера и колегите си министри.

Решението касае над 5% от детските градини с повече от 4000 деца и над 6% от училищата, в които учат и повече от 12 000 ученици.

Необходимата сума за функционирането на защитените градини и училища в актуализирания списък за идната учебна година са 12 094 165 лв.

Очаква се повишаване обхвата на децата и учениците и намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система в над 5% от детските градини и в над 6% от училищата на територията на цялата страна, допълва проф. Пенов.

Защитени са детските градини, заради чието закриване най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст биха пътуват поне 14 км до най-близката градина или 5 деца - 20 км. Защитени са училищата до VII клас, чието закриване или преобразуване би принудило поне 10 ученици да пътуват поне 20 км до най-близкото държавно или общинско училище. При гимназиите (VIII-Х клас) броят на учениците е 15, а на разстоянието - над 30 км.

В планинските райони под внимание се вземат и наличната пътна инфраструктура, разчленеността на релефа, обезопасеността на маршрута, денивелацията и поносимостта на пътуването по транспортната схема.

Средищни

Намаляване на средищните институции от сегашните 971 на 953 предлага проф. Сашо Пенов. От досегашните отпадат 47, но се включват 29 нови: 18 детски градини, 2 части от градини и 9 училища.

Причината за отпадането на образователни институции от списъка е „оптимизация на училищната мрежа“ – тоест закриване, сливане, преобразуване – и „липса на пътуващи деца или ученици – пише в доклада си проф. Пенов.

След актуализирането на списъка той ще наброява 953 средищни институции: 193 детски градини, 39 части от градини и 721 училища от 647 населени места в 242 общини във всички 28 области на страната.

Решението касае над 15% от детските градини и над 34% от училищата, в които към началото на учебната 2022/2023 г. учат 17 331 деца и 172 090 ученици. Пътуват 2603 деца в задължителна предучилищна възраст и 37 625 ученици в задължителната за училище – до 16 г.

Вследствие решението на МС се очаква се повишаване обхвата на децата и учениците и намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система в над 15% от детските градини и в над 34% от училищата на територията на цялата страна – уверява министър Пенов.

Средищна е общинска градина или част от нея в друго населено място, в която учат най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места без градина или училище и която е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа.

Средищно е държавно или общинско училище – начално, основно, обединено или средно - с най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището на най-малко разстояние.

Държавата осигурява средства за транспорт до най-близката градина/училище за децата от населените места, в които няма такива.

Предложения нов списък със защитени образователни институции вижте ТУК, със средищни - ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови