Плагиатът и неуспял политик от ИТН Петър Илиев е станал доцент в Тракийския университет

Александра Маркарян 18 юли 2023 в 15:59 6132 6

Петър Илиев

Снимка Илиев и партньори

Петър Илиев

Уличеният от Софийския университет в плагиатство неуспял кандидат за правосъден, за вътрешен министър и за премиер от "Има такъв народ" (ИТН) д-р Петър Илиев вече е доцент на Тракийския университет в Стара Загора, съобщи сайтът "За истината".

Промяната все още не е отразена в регистъра на академичния състав на НАЦИД, показа проверка на OFFNews.

Петър Радославов Илиев е назначен със заповед на ректора на половин щат в катедра "Индустриален бизнес и предприемачество" в Стопанския факултет, допълва "За истината".

В сайта на университета са публикувани две рецензии и пет становища. Всички те са похвални за Петър Илиев. Плагиатството не се споменава. Авторите им са проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев, проф. д-р Мария Нейкова Кънева, проф. д-р Георги Желязков Георгиев, проф. д-р Мариела Светославова Янева-Деливерска, доц. д-р Елица Георгиева Вълчева-Куманова, доц. д-р Мария Иванова Желева и доц. д-р Емилия Любомирова Сидерова.

В публикацията в "За истината" авторката Венелина Попова е цитирала юристи, които твърдят, че 10-те гласа, които новият доцент е получил при гласуването във факултетния съвет, не са достатъчни за избора му. Юристи са потвърдили пред "Дневник", че един глас не достига за законния избор на доцента.

Изборът на Илиев за доцент се случва, след като на 27 септември 2021 г. Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" и е уведомила за това ректора на университета. За Илиев щеше да последва уволнение, ако сам не беше напуснал. Обяви го в Туитър с аргумента, че "Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери". Илиев анонсира и че прощавайки се със СУ, ще се посвети на работа за доброто на Отечеството по други начини.

Скандалът предизвика и действия на прокуратурата. Държавното обвинение започна производство по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ срещу Илиев.

Констатациите на Етичната комисия на СУ и реакцията на доц. Наталия Киселова

"В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник" - се казва в заключението на Етичната комисия, извършила проверка на вече номинирания кандидат за вицепремиер.

Проверката извърши комисията с председател доц. д-р Валентина Кънева, зам.-председател доц. д-р Боряна Мусева и членове проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация и Росен Иванов, студент.

Заключенията ѝ са основание за прекратяване на трудовото правоотношение, съгласно устройствения правилник на СУ.

Впоследствие Илиев обяви, че напуска СУ.

Потърпевшата доц. Киселова също коментира случая. Когато той станал известен в средите на преподавателите в ЮФ на СУ, тя разговаряла с колегата си Илиев и резултатът бил "разочароващ". "Каза, да кажем, че това не е толкова важно" - припомня си тя.

Илиев твърди, че не е чел труда на доц. Киселова и че "слугински медии ме тричат".

Обявяването на конкурса за доцент с единствен кандидат Петър Илиев в Тракийския университет провокира OFFNews да потърси реакция от министър на образованието и науката, който има правото да сезира Комисията по академична етика. На 2 май 2023 г. изпратихме въпрос чрез пресцентъра до тогавашния министър на образованието Сашо Пенов, също университетски преподавател, професор по право и бивш декан на Юридическия факултет на Софийския университет. Попитахме ще сезира ли той Комисията по академична етика. Отговор нямаме и до днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

6

REXX

21.07 2023 в 01:04

Като видиш професорята и академичната общност направо срам да те хване. Чалга и три изпита за двеста марки и едно прасе. Университета в Хартум със сигурност е по-академичен от тази сбирщина от случайни хора.

10935

5

borisboris

19.07 2023 в 09:48

Каквито доцентите, такъв и университета. Кандидат студентите да помислят малко.

22548

4

dolivo

19.07 2023 в 08:21

Лекенцето намерило подслон

3714

3

GB

18.07 2023 в 22:09

Тракийския университет, в Стара Загора.

2550

2

alfakentavur

18.07 2023 в 18:09

Кой университет?

3714

1

GB

18.07 2023 в 16:39

Не било важно, че краде, и то буквално и масивно, от чуждия труд!
И ще учи на това младите хора!!!

Традиционни български хрисъ ценности!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки