Петър Илиев напуска Софийския университет

Георги Ангелов 01 октомври 2021 в 19:54 5560 3

Снимка Снимка "Илиев и Партньори"

Петър Илиев напуска преподавателското си място в Софийския университет. Това съобщи самият той в акаунта си в Туитър. "Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини", написа той. 

"Спокоен съм, защото изпълних мисията си и научих младите на най-важното - да вярват в сърцето си и да бъдат свободни и достойни хора!", написа той в следващия си туит. Според източник от ИТН, акаунтът на Илиев е социалната мрежа е истински. Според Епицентър.бг Илиев е направил волеизявление съгласно Кодекса на труда и от утре се смята за освободен. 

Д-р Петър Илиев беше номиниран за министър на правосъдието и вицепремиер от "Има такъв народ". Но се появи обвинението в плагиатство в книгата му "Компетенцията на Народното събрание", а кражбата е направена от дисертацията на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол". Пред БНР тя заяви, че е повдигнала пред катедрата в Юридическия факултет въпроса за прекалено голямото сходство с труда й още през 2015 г., но тогава той е бил "замразен" и "вдигнат на трупчета".

Доц. Киселова твърди също, че е разговаряла тогава с колегата си Илиев и резултатът бил разочароващ. "Каза, да кажем, че това не е толкова важно".

От своя страна д-р Илиев твърди, че не е чел труда на доц. Киселова и че "слугински медии ме тричат".

На 27 септември Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" обяви, че е установила единодушно плагиатство в книгата на главния асистент Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" и е уведомила за това ректора на университета.

"В книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение - дисертацията "Парламентарен контрол" на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник" - се казва в заключението.

Установеното плагиатство от комисията - с председател доц. д-р Валентина Кънева, зам.-председател доц. д-р Боряна Мусева и членове проф. д-р Евгения Калинова; доц. д-р Бистра Мизова; доц. д-р Веселин Кожухаров; доц. д-р Веселина Москова-Думанова; гл. ас. д-р Пламен Цветков; Росица Банкова, главен инспектор администрация и Росен Иванов, студент - е основание за прекратяване на трудовото правоотношение, съгласно устройствения правилник на СУ. Ректорът проф. Анастас Герджиков вече е отправил искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата за прекратяване на трудовото правоотношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

02.10 2021 в 10:47

Когато човек е непочтен, по-добре да не прави нищо за отечеството....

1900

2

rincewind

02.10 2021 в 06:09

Я някой да му обясни на другаря кое е наука.