Павлова: Проверките не откриха нередности при поръчките за АМ “Хемус“

OFFNews 24 април 2016 в 13:24 4020 4

Снимка БГНЕС

Лиляна Павлова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви пред БНР, че резултатите от проверката на прекратените обществени поръчки за двата лота на АМ “Хемус“ сочат, че няма установени незаконосъобразно проведени процедури.

"Търговете за изграждането на пътния участък ще бъдат обявени отново. Отсечките вече са разделени на 4 по-малки лота и ще бъдат изградени с национално финансиране, като за целта ще бъдат препроектирани. Първата 10- километрова отсечка от Ябланица до Боаза вече е препроектирана, като проектната скорост е леко намалена, а търгът за избор на изпълнител за нея ще бъде обявен още през м. май.

Препроектирането на останалите лотове предстои да бъде извършено до края на годината. Целта е да се избегнат доколкото е възможно скъпите съоръжения, което да се намали проектната стойност. С отпадането на 2 от тунелите ще се спестят около 150 хил. лв.", заяви тя.

Тя призова превозвачите да проявят солидарност към съгражданите си, които са решили да идат до Гърция за празниците, и да не ги наказват заради безобразията на гръцките фермери.

Ако те все пак решат да блокират границата, има изготвен план за обособяване на алтернативни маршрути за пътуващите.

По отношение на предложението за въвеждане на еднодневни и тримесечни винетки министър Павлова, коментира че в нито една от държавите в Европейския съюз, които ползват винетни системи, няма 3 или 6-месечни винетки. Неефективни са и струват повече, нищо че на пръв поглед изглеждат по-евтини, заяви тя.

"Тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждане на тол системата е обявена, а разработването ѝ ще трае около 8-10 месеца", заяви тя.

В отговор на опасенията, че изграждането на системата ще струва скъпо на държавата Павлова обясни, че прогнозната ѝ стойност е 200 млн. лв., а изплащането ѝ ще бъде на разсрочен принцип и ще започне едва след като системата заработи и държавата започне да събира приходите от нея.

"С тази мярка целим да не натоварваме и без това скромния държавен бюджет", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

4

66

25.04 2016 в 00:16

на фЪндъкова главата се клати
фъндък - Кяр, далавера.
и всичко започна от една алчност на едни гнусни политици.

за да има пари за алчните и гнусните искаха билета в СФ да стане 1,60

дебелото лиле и поскъпването на винетките ?

къде е далаверата ?

8359

2

ОФчар

24.04 2016 в 14:57

Всичко свързано с Лилето ме кара да мисля само за секс, а не за корупция...