Лиляна Павлова: Без винетки по малките пътища догодина

OFFNews 29 март 2016 в 13:10 5169 4

винетки
Лиляна Павлова се надява тол-таксите да повишат приходите в АПИ

Винетни или тол такси ще се дължат само за около 17 000 километра от републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. За останалите 3000 километра малки локални пътища, за които няма транзитен трафик и нямат алтернатива за достъп до определено населено място, няма да се дължи такава такса.

Павлова заяви, че може да се увеличат драстично приходите от винетки, които преди вдигането на цената им, на годишна база, достигаха до около 200 млн. лева, а след промяната й се очаква да достигнат до 250-260 млн. лв. С въвеждането на новата система с тол-таксите, сумите може да се удвоят или утроят през първите години, прогнозира регионалният министър. Очакванията са тол-таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първата половина на следващата година.

Тя съобщи, че започва реализацията на смесен модел на плащане за преминаване по пътищата. В близките седмици ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител, който да разработи софтуер и хардуер, да внедри тол система за плащане при преминаване на републиканските пътища на принципа на изминато разстояние за колите над 3,5 тона.

Колите до 3,5 тона няма да плаща тол-такса, за тях ще остане винетната система за време, която ще е електронна. Електронната винетка ще важи за година, независимо от това през кой месец е купена. За тежкотоварните коли няма да е наложително да купуват специално бордово устройство във връзка с тол системата, като тези, които са транзитно преминаващи, ще могат да си купят маршрутни карти онлайн или на граница, на бензиностанции и на други специализирани места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови