Пътят на тока до 16-годишния Людмил

Юлиана Ончева 18 февруари 2021 в 14:47 6684 0

2011 е последната година от мандата на районния кмет на Триадица Евтим Евтимов. Оттогава тръгва пътят на павилиона, захранен с кабела убиец, който отне живота на 16-годишния Людмил пред болница "Св. Иван Рилски" преди дни - на 14 февруари 2021 г. 

Евтимов е кмет на "Триадица" от ГЕРБ от 2007 г., когато Бойко Борисов става кмет на София. Година след изтичането на мандата на Евтимов - през 2012 година, столичният кмет - вече Йорданка Фандъкова, го дава на прокуратурата след назначена от нея вътрешна проверка. Тя показва, че Евтимов е ощетил Столичната община с 2 237 182 лева от сделки за отдаване под наем на терени в район "Триадица". 

От 2011 година датира и сделката с незаконния павилион на територията на болницата, чийто директор тогава е д-р Дечо Дечев, който пък през 2018 г. бе избран за управител на НЗОК и остана на поста до март 2020 г. 

През същата 2011 г. главен архитект на район "Триадица" - от 2008 г. до днес, е арх. Иван Шишков. А злополучният павилион, захранен  незнайно от кого с незаконен кабел-убиец, е собственост на Пламен Бочев.

Това е началото на десетгодишна сага, довела до смърт от токов удар на централния столичен бул. "Иван Гешов". 

Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат кабели. Детето падна на колене по лице. Каза: „Татко, татко”. Това бяха последните му думи". Това разказа бащата на починалия след токов удар Людмил по Нова тв ден след трагедията. Момчето загина, след като стъпи върху шахта, по металната рамка на която имало ток. "Когато започнах да го дърпам, ме удари ток”, разказа бащата Снежан. 

Историята според Столична община

Павилионът в двора на столичната болница "Св. Иван Рилски", незаконният кабел към който уби 16-годишно момче, е свързан към електропреносната мрежа на ЧЕЗ със служебна бележка, подписана със запетайка от името на главния архитект на район "Триадица" Иван Шишков. 

Това съобщиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков вчера. От проверката, наредена от Фандъкова, стана ясно следното: Нито един от петте павилиона в района не е законен. Двата обекта в двора на болницата съществуват с подпис на директора на болницата, но принципалът на терена - Министерството на здравеопазването, не е давал съгласие за поставянето им. И те, и трите на тротоара, нямат удостоверение за въвеждане в експлоатация, каквото би трябвало да им е издадено от район "Триадица". Без този документ те не би трябвало да са присъединени към ЧЕЗ, нито да имат договор с електроразпределителното дружество. 

Няма такъв документ като "служебна бележка", с който да ви пуснат тока, категоричен бе главният архитект на София. Въпреки това павилионът е захранен. 

Служебната бележка е отделен проблем. Големият абсурд е, че електромерът, от който тръгва захранването на павилиона, се намира в блок на отсрещната страна на булеварда, който има общо шест платна, а ЧЕЗ приема за ангажимент на клиента да се прекара ток до своя обект - в случая павилиона в двора на болница "Св. Иван Рилски". 

От ЧЕЗ се оправдаха, изпращайки позиция, в част от която се казва: "Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми."

От компанията на практика се позовават на Закона за енергетиката, според който съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. В случая обаче павилионът е на десетки метри от електромера на ЧЕЗ. Подаваният ток минава по кабели през шахта, а после в гофрирана тръба се увива около мантинелите на булеварда.

"Тази тръбна мрежа, която пресича платна на основен булевард, не може да бъде частна. Абсурдно е, техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите, това връзване на кабели по преградните мантинели“, коментира пред БНР бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов. Той е категоричен, че ЧЕЗ също носи отговорност. "ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост. Те не могат на сляпо да подават напрежение след точката на измерване", категоричен е експертът. 

На същото място са били премахвани незаконни кабели и през 2019 г. Тези незаконни проводници са захранвали същите обекти, като са премахнати при реконструкция на кръстовището. Не е ясно как и от кого е прокаран допълнително кабелът след това отстраняване, твърдят от Столична община. Някой е бъркал незаконно в шахтата, собственост на "Улично осветление". Кой? Никой не знае. 

От СО държат отговорна за контрола на павилионите районната администрация на "Триадица". Когато управляваш община в София, която е колкото Хасково, трябва да носиш отговорност", подчерта арх. Здравко Здравков. 

Засега отговорност пое само колегата му от район "Триадица". Арх. Иван Шишков, който е главен архитект на района от 2008 г., подаде оставка днес. 

Шишков се оттегля "по чисто човешки подбуди, той дори не е бил на работа в деня, в който е подписана служебната бележка за ЧЕЗ за незаконния ток на павилиона-убиец през 2011 г.", обясни кметът на района Димитър Божилов от Демократична България.

Шишков не си спомня какво се е случило тогава и не знае кой може да се е подписал със запетайка вместо него, каза още Божилов. По думите му "тази служебна бележка има правна стойност нула". Вчера главният архитект на София Здравко Здравков определи стойността ѝ колкото на "билет за баня". Не и според ЧЕЗ: "Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат". 

Район "Триадица" взима наем от два павилиона на тротоара на бул. "Ив. Гешов" - съответно 200 и 384 лева на месец. Според неофициална информация договорът на "Св. Иван Рилски" е за 1050 лева. 

От болницата излязоха единствено с кратко съобщение след наредена проверка от здравния министър Костадин Ангелов, в което обясниха: Във връзка с трагичния инцидент с починалото на 14.02.2021 г. дете в близост до сградата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ не разполагаме с каквато и да е конкретна информация, освен публикациите в пресата. Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“. 

Прокуратурата започна разследване. От СГП съобщиха, че "поемат разследването по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност". И още: 

Към настоящия момент е установено, че малко след 12 ч. на 14.02.2021 г. на телефон за спешни повиквания 112 е бил подаден сигнал за инцидент на бул. „Иван Гешов", непосредствено пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски". В болнично заведение е било откарано 16-годишно момче, което е починало в противошокова зала на Военномедицинската академия. Първоначално на мястото на инцидента са пристигнали органите на МВР, след което следовател към Следствен отдел при СГП е предприел незабавни действия по разследването.

Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. „Иван Гешов" №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник. От извършената аутопсия се разбира, че смъртта е настъпила вследствие остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. Констатирани са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и изгаряния по краката. 

Предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи. 

Разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая – Столичната община, Община „Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски", търговецът, който ползва павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването. 

Погребението на 16-годишния Людмил е днес, близките му се прощават с него в квартал "Факултета". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!