ЧЕЗ пуснал назаконно ток на павилиона убиец, район 'Триадица' не го премахнала

Фандъкова изпраща всички документи на прокуратурата

OFFNews 17 февруари 2021 в 13:10 8516 1

Павилионът в двора на столичната болница "Св. Иван Рилски", незаконният кабел към който уби 16-годишно момче, е свързан към електропреносната мрежа на ЧЕЗ със служебна бележка, подписана със запетайка от името на главния архитект на район "Триадица" Иван Шишков. 

Това съобщиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков. Нито един от петте павилиона в района не е законен, стана ясно от думите им. Двата обекта в двора на болницата съществуват с подпис на директора на болницата, но принципалът на терена - Министерството на здравеопазването, не е давал съгласие за поставянето им. И те, и трите на тротоара, нямат удостоверение за въвеждане в експлоатация, каквото би трябвало да им е издадено от район "Триадица". Без този документ те не би трябвало да се присъединени към ЧЕЗ, нито да имат договор с електроразпределителното дружество. 

Няма такъв документ като "служебна бележка", с който да ви пуснат тока, категоричен бе главният архитект на София. Въпреки това павилионът е захранен. Първоначалният му собственик, сключил договор със "Св. Иван Рилски" през 2011 г., е фирма Нептуно - Пламен Бочев, през 2016 г. павилионът е купен от Цвета Господинова Господинова, уточни арх. Здравков. 

През 2018 г. е издадено нареждане за премахване на павилионите, процедурата стартира, след като предишният кмет Николай Терзиев сезира общинския строителен надзор. Кметът на район "Триадица" - вече Димитър Божилов, още не е завършил процедурата. 

Твърденията на район "Триадица" са, че не са получили отговори от болницата и от областния управител, но мнението на нашия експерти е, че такива отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата по премахването. Фандъкова увери, че спешно е изпратила писмо до район "Триадица" за бързо приключване на процедурата и издаване на заповедите за премахване. За обектите на тротоара
главният архитект е издал констативни актове за премахване, увери още тя. 

До всички районни администрации са изпратени 6 писма да проверят законността на разположените на територията им преместваеми обекти от септември досега, само от "Триадица" и "Панчарево" няма отговор, допълни Фандъкова. Арх. Здравков пък даде като пример за отличник в това отношение район "Средец". 

Павилионите са незаконни, а на фасадата на един от тях има електромер, който би трябвало да се намира в блок от другата страна на бул. "Иван Гешов", обясни още  главния архитект. 

На същото място са били премахвани незаконни кабели и през 2019 г. Тези незаконни проводници са захранвали същите обекти, като са премахнати при реконструкция на кръстовището, стана ясно още на брифинга. Не е ясно как и от кого е прокаран допълнително кабелът след това отстраняване. 

В Закона за устройство на територията внесохме промени, които да позволят доста по-бързо да се премахват преместваеми обекти, допълни Фандъкова. Тя е наредила на всички шахти в столицата да се поставят датчици, така че да може да се реагира веднага, ако някой пипа кабели в тях. 

Фандъкова изпраща всички документи, установени при наредената от нея проверка, на прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови