Първи казуси по програма "Солидарност" - украинци се чудят дали да подписват договорите

Красимир Крумов 07 юли 2022 в 15:12 2820 0

Програмата трябва да помогне на украинците да се интегрират на пазара на труда у нас.

Снимка OFFNews

Програмата трябва да помогне на украинците да се интегрират на пазара на труда у нас.

Точно от един месец върви приемането на заявления по новата мярка „Солидарност“ в подкрепа на украинските граждани. Програмата идва като продължение на вече прилаганите мерки за настаняване, които подпомагаха бягащите от войната в Украйна към България в първите месеци след избухването на войната, но е насочена вече към интергриране на пазара на труда на разселени украинци.

Работодатели, някои от които са и наемодатели на украинци, получили закрила у нас предлагат на квартирантите си работа, като възможност да продължат да имат подслон, като едновременно с това да получат и някакви доходи в размера на минималната за България заплата. Да подписват или да не подписват, схема ли са трудовите договори или реална помощ - това са съмненията и притесненията, които глождят украинците, изправени пред избор.

"Настанени сме от няколко месеца в къща за гости, около 40 души, сред които има пенсионери, инвалиди и майки с деца. Почти всички са без възможност да си наемат жилище и разчитаме на средствата, които предоставя българската държава. Срещу тях получаваме възможността за настаняване и три, ако може да се нарекат, хранения на ден - на закуска овесени ядки, на обяд супа леща и хляб, на вечеря - ориз със следи от зеленчуци и аромат на месо от кокалите, в чийто бульон е сварен оризът. Понякога за закуска има филия с лютеница, понякога на обяд - крем супа, направена от това, което е останало от предната вечер. Но и на това сме благодарни" - разказва млада жена, пожелала анонимност.

В сряда хазяите на украинските бежанци провели среща с гостите си.

"Събраха ни и казаха, че програмата за настаняване скоро свършва, вероятно в средата на август, и ако искаме да останем, трябва да предприемем нещо. Предложиха ни да сключим трудови договори, които ще са полуфиктивни, т. е. те ще са за 8-часов работен ден, но от нас няма да се иска да работим толкова, а 2-3-4 или понякога повече часове във фирмата на хазяйката или във фирмата на нейния син. Срещу това ни казаха, че ще получаваме 500 лева. Въпросът е, че трудови договори трябва да подпишат и пенсионерите, които са четирима, трима инвалиди, както и майките на малки деца" - разказа за предложението украинката.

Домакините обяснили на събралите се, че на България не са ѝ нужни украинци, които не работят или не могат да работят, затова договори трябва да подпишат вскички - и пенсионерите, и инвалидите, ако искат да продължат да имат подслон. Храната оставала при същите условия.

"Искахме да видим трудовите договори, но казаха, че ще ни ги дадат в момента на подписването. Първо ни дадоха да си помислим до средата на август, но после измениха срока и съобщиха, че е най-добре да отговорим до утре" - допълни източникът на OFFNews.

Неофициална проверка показа, че хазяите са проявили интерес и ще участват в програма "Солидарност", която се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и е финансирана от българската държава с 46.6 милиона лева.

С тази мярка държавата плаща средства за възнаграждения на база минималната заплата - за момента 710 лева, и дължимите осигуровки за сметка на работодателите за период до 3 месеца за наетите от него хора. Освен това за всеки нает украинец в продължение на три месеца държавата плаща на работодателя и по половин минимална заплата - 355 лева на месец за наставничество.

Пак по програмата се изплаща и интеграционна добавка за настаняване включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет на наетите лица за период до 3 месеца в размер на 356,00 лв. на месец.

Дотук поне на пръв поглед няма основание да се говори за схема. При заплата от 710 лева бруто работникът ще получи около 550 лева по банковата си карта. Работодателят, който е и хазяин, ще прибере 356 лева за подслон и режийни и ще осигури заетост на къщата си за гости. Притесненията на украинците са в това, че част от тях са пенсионери, инвалиди и майки, грижещи се за децата. "Сега уговорката е устна, че ще работим по няколко часа, но след като подпишем, работодателят е в правото си да ни накара да работим по 8 часа, а за някои от нас това е невъзможно и се притесняваме от неустойки и непосилни задължения." - коментира събеседничката на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови