Quantcast

Паметникът пред НДК отива в Музея на София

Симона Костадинова Последна промяна на 16 декември 2014 в 18:50 5059 10

Паметникът "1300 години България" пред НДК ще бъде демонтиран и от него ще бъдат запазени единствено скулптурите, които ще бъдат съхранявани в Музея на София, докато се вземе окончателно решение къде да бъдат поставени.

Това каза пред OFFNews общинският съветник Малина Едрева, която е сред вносителите на доклад в Столичния общински съвет, предлагащ пред НДК да бъде възстановен Мемориала на бойците от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк, който е бил на мястото на "1300 години България" преди 1979 година.

Едрева обясни, че ако докладът за възстановяване на войнишкия паметник бъде приет, окончателното място на скулптурите от социалистическия монумент ще стане ясно след консултации с министерство на културата, допитване до гилдията и публично обсъждане.

"Скулптурната композиция не трябва да бъде пропилявана, самите скулптури трябва да останат в музей. Единият вариант е в Музея на социалистическото изкуство, който е доста успешен като цяло и обединява цялата тази интересна за града памет", коментира пред OFFNews общинският съветник Прошко Прошков, който също е сред вносителите на доклада. 

Прошков подчерта, че това е негово лично мнение и решението къде ще отиде паметникът "1300 години България" не е предмет на доклада, който е внесъл заедно със съветниците Михаил Владов, Орлин Иванов, Малина Едрева и Борислав Бориславов.

Той обясни, че така или иначе общинските съветници нямат силата да вземат окончателно решение за новото място на паметника.

Според Прошков не е изключен и вариантът социалистическият паметник да остане в Музея на София след обсъжданията по темата, защото "паметникът е част от историята на София в крайна сметка", но това решение няма да бъде взето едностранно, а по съответния демократичен ред. 

"Пред НДК искаме да възстановим една историческа справедливост и нещо, което аз съм чувал от моите родители, като памет на нашите войни. Това беше идеята. Самата скулптура и композиция на сегашния "1300 години България" не могат да изпъкнат в този паметник, който се руши, знаем как е построен, за какво време", каза Прошков. 

Прошков каза още, че ще е добре социалистическият паметник да бъде демонтиран най-късно през пролетта на 2015 година, когато ще тече ремонтът на парка пред НДК.

"Хубаво е да се работи едновременно по двата проекта, ако е възможно, тъй като трябва да забравим тази практика от едно време да правим едно, а после да влезем да правим друго и да разрушим построеното", обясни Прошков.

Столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов също коментира бъдещето на паметника "1300 години България". Той обясни, че ще се работи по преместването на "1300 години България", но конкретни локации ще могат да се коментират "единствено и само след като авторът изготви предложение или предложения по въпроса".

"По повод на появилите се в някои медии публикации, че реаранжирането на фигури от разрушения монумент "1300 г. България" ще стане на локация в Южния парк, съм длъжен да Ви информирам, че информацията не отговаря на истината", написа днес Чобанов във Фейсбук.

Чобанов каза още, че предложенията за преместване подлежат на "обществено обсъждане и утвърждаване по съответния демократичен ред, който се прилага за всички паметници на територията на Столична община".

Столичният общински съвет ще разгледа предложението за възстановяване на Мемориала на бойците от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк на редовното си заседание този четвъртък.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 12:03

гледам, някои са ми писали минусчета, предполагам защо. за тях специално - малка корекцийка. НЕНУЖНАТА, БЕЗПОЛЕЗНА, ВЕРОЛОМНА, ОГРАНИЧЕНА И ТЪПА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКА, СО ВСЕ ИДИОТСКАТА СИ ИЗМИСЛЕНА АДМИНИСТРАЦИЯ, АНТУРАЖ, СЛУГИНАЖ И ПОЛИТИЧЕСКИ И МОРАЛЕН ЕКАРИСАЖ - ДА ГИ ТУРЯТ ВРЕМЕННО - ДО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА МАНДАТА на местото на петохуйника. смятам, че като се наредят, като се накачат едни връз други, като ги навържат с тел, като ги понамажат с лепило и (И!!) и ако им обещаят същите грешни пари за целия мързел, интригантстване и паразитизъм с който се занимават може и да направят такваз "композиция" и "хепънинг" :)))

17.12 2014 в 10:16

Полковник, добре си го замислил, но не забравяй, че резиденция "Бояна" приютява Националния Исторически музей. Мястото на това недоразумение е на скрап, не в музей. Има там някакво тоталитарно изкуство, което може да се запази в музеите заради художествени качества, но петохуйника не е от тях.

17.12 2014 в 09:43

Жалко, че животът на това грозно, безвкусно, отвратително неартистично продължава. Където и да го сложат ще грози. А можеха да го бутнат на вторични суровини, за да има от него поне някаква полза.

17.12 2014 в 08:04

Абе да пуснат индобългарите, за два дни ще го почистят!

Поздрав!

17.12 2014 в 03:54

Днес свалят шестоъгълния петохуйник, дано доживеем да махнат и ПСА..... Чул ме Господ!

16.12 2014 в 23:23

Абе комунетата да си го сложат в задния двор на позитано, Където крият и червената Петолъчка от Партийния дом, за да не би случайно пак да им притрябва.

16.12 2014 в 20:43

Материалът е малко подвеждащ, по-точно заглавието - нека не забравяме, че още не е минало гласуването и не е взето решение. Това, че един общински съветник изказва мнение не значи нищо.

16.12 2014 в 20:42

НАЙ ЛОГИЧНОТО, ПОДХОДЯЩО - И В ИЗВЕСТЕН СМИСЪЛ - НАЙ ХУБАВОТО МЯСТО ЗА Т. НАР. "ПАМЕТНИК" Е БОКЛУКА! СМЕТИЩЕТО! ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ - СЪЩО. НО, ПОНЕЖЕ ЧАСТ ОТ СОФИЯНЦИ БОЛЕДУВАТ ОТ СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ С ЕЛЕМЕНТИ НА МАЗОХИЗЪМ И ВМЕСТО ДА МУ ТУРЯТ БАРУТА - ОЩЕ СЕ ЛИГАВЯТ И ИЗМИСЛЯТ ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТОЗ БОКЛУК - КАТО КОМПРОМИСЕН ВАРИАНТ - ПРЕДЛАГАМ: А. ДА БЪДЕ ДОВЛАЧЕН ДО СЕЛО ПРАВЕЦ И ТУРЕН ТАМ НЯКЪДЕ. Б. ДА БЪДЕ ЗАКАРАН В РЕЗИДЕНЦИЯ БОЯНА - БЕЗВКУСЕН И МЕГАЛОМАНСКИ "ПАРТИЙНО-ПРАВИТЕЛСТВЕН" КОМПЛЕКС - КЪДЕТО ТУЙ ГОВНО ОТ НИСКОКАЧЕСТВЕНО ЖЕЛЯЗО, ХОРОСАН И БЕТОН - ОБИЛНО НАПОЕНИ С ФЕКАЛИИ. УРИНА И ИДЕОЛОГИЧЕСКА ПОВЪРНЯ ИДЕАЛНО ЩЕ СИ ПАСНЕ С ВСИЧКО ОСТНАЛО - ОСОБЕНО С Т.НАР. "ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКА" - СЪЩО ТОЛКОВА БЕЗПОЛЕЗНА, ТЪПА И НЕВЪЗМОЖНА ЗА ПРЕМАХВАНЕ ФИГУРА!

16.12 2014 в 19:32

Чудесно, но нека мемориала на 1ви...да бъде в минималистичен вид - отговарящ на настоящата архитектурна среда, а не този проект - колони, стъкла, лъвче, знаме - кич със сос

16.12 2014 в 19:26

да го пращат в музея при боклуците комунисти. В друг музей няма място за такава огромна купчина старо желязо. И скулптурите да си ги взимат, това не е изкуство...най-накрая ще се отървем от това нещастие в центъра на София.