Паметникът пред НДК отива в Музея на София

Симона Костадинова 16 декември 2014 в 18:50 5977 10

Паметникът "1300 години България" пред НДК ще бъде демонтиран и от него ще бъдат запазени единствено скулптурите, които ще бъдат съхранявани в Музея на София, докато се вземе окончателно решение къде да бъдат поставени.

Това каза пред OFFNews общинският съветник Малина Едрева, която е сред вносителите на доклад в Столичния общински съвет, предлагащ пред НДК да бъде възстановен Мемориала на бойците от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк, който е бил на мястото на "1300 години България" преди 1979 година.

Едрева обясни, че ако докладът за възстановяване на войнишкия паметник бъде приет, окончателното място на скулптурите от социалистическия монумент ще стане ясно след консултации с министерство на културата, допитване до гилдията и публично обсъждане.

"Скулптурната композиция не трябва да бъде пропилявана, самите скулптури трябва да останат в музей. Единият вариант е в Музея на социалистическото изкуство, който е доста успешен като цяло и обединява цялата тази интересна за града памет", коментира пред OFFNews общинският съветник Прошко Прошков, който също е сред вносителите на доклада. 

Прошков подчерта, че това е негово лично мнение и решението къде ще отиде паметникът "1300 години България" не е предмет на доклада, който е внесъл заедно със съветниците Михаил Владов, Орлин Иванов, Малина Едрева и Борислав Бориславов.

Той обясни, че така или иначе общинските съветници нямат силата да вземат окончателно решение за новото място на паметника.

Според Прошков не е изключен и вариантът социалистическият паметник да остане в Музея на София след обсъжданията по темата, защото "паметникът е част от историята на София в крайна сметка", но това решение няма да бъде взето едностранно, а по съответния демократичен ред. 

"Пред НДК искаме да възстановим една историческа справедливост и нещо, което аз съм чувал от моите родители, като памет на нашите войни. Това беше идеята. Самата скулптура и композиция на сегашния "1300 години България" не могат да изпъкнат в този паметник, който се руши, знаем как е построен, за какво време", каза Прошков. 

Прошков каза още, че ще е добре социалистическият паметник да бъде демонтиран най-късно през пролетта на 2015 година, когато ще тече ремонтът на парка пред НДК.

"Хубаво е да се работи едновременно по двата проекта, ако е възможно, тъй като трябва да забравим тази практика от едно време да правим едно, а после да влезем да правим друго и да разрушим построеното", обясни Прошков.

Столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов също коментира бъдещето на паметника "1300 години България". Той обясни, че ще се работи по преместването на "1300 години България", но конкретни локации ще могат да се коментират "единствено и само след като авторът изготви предложение или предложения по въпроса".

"По повод на появилите се в някои медии публикации, че реаранжирането на фигури от разрушения монумент "1300 г. България" ще стане на локация в Южния парк, съм длъжен да Ви информирам, че информацията не отговаря на истината", написа днес Чобанов във Фейсбук.

Чобанов каза още, че предложенията за преместване подлежат на "обществено обсъждане и утвърждаване по съответния демократичен ред, който се прилага за всички паметници на територията на Столична община".

Столичният общински съвет ще разгледа предложението за възстановяване на Мемориала на бойците от I-ви и VI-ти софийски пехотен полк на редовното си заседание този четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!