Тодор Чобанов: Няма взето решение за събаряне на паметника до НДК

Симона Костадинова 06 септември 2014 в 13:57 6394 5

Тодор Чобанов

Не е взимано решение паметникът "1300 години България", който се намира до НДК, да бъде събарян.

Това каза пред OFFNews Тодор Чобанов, заместник-кмет на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” по повод появилата се по-рано днес информация, че монументът ще бъде демонтиран.

Той обясни, че подобни решения се взимат от Общинския съвет на столицата, като преди това преминават през редица дискусии.

Чобанов подчерта, че няма как да бъде взето решение за събаряне на паметника, докато тече конкурс с предложения за реновирането му. Той обаче подчерта, че общината не е длъжна да изпълни което и да е от предложенията.

"Конкурсът ще приключи по-късно този месец. После ще решим как да постъпим с паметника. Имаме внесени подписки за връщане на плочите на Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни и те ще бъдат разгледани", обясни зам.-кметът.

Той подчерта, че всички решения около паметника ще бъдат съобщавани и коментирани предварително.

По повод появилата се по-рано информация, че на срещата на експерти с представители на Столична община е било взето решение за премахване на монумента, Чобанов коментира:

"Не ни помага пускането на невярна информация, това е тема с широк обществен интерес"

Ето какво написа Чобанов и във Фейсбук:

Скъпи приятели,

Честито Съединение! Това е един от най-хубавите ни празници защото показва, че българският народ има силата и волята да се бори сам, без външна помощ, за своите каузи. Правил го е преди, ще продължи да го прави, въпреки кризата, в която се намира нашето общество днес. Не забравяйте, че най-важно е съединението на духа на народа - другото е следствие от него.
Тези от вас, които желаят, заповядайте на нашето тържество, което ще се състои от 11.30 на мавзолея на княз Александър І.
Използвам случая да ви съобщя, че цитираната в някои медии информация за "взето решение" не отговаря на истината. Отлично знаете, че решенията по тези въпроси се вземат от общинския съвет.
Единственото вярно в материала е, че са проведени консултации с експерти по технологичните проблеми, които биха възникнали "на терен" при едно или друго решение.
Същевременно искам да ви уверя, че общинският съвет в едно от следващите си заседания тази година със сигурност ще гледа темата и сред вариантите, по които ще се решава, ще присъства възстановяване в близък до оригиналния вид на оригиналното място. Сами разбирате , че за строеж на старите казармени сгради и дума не може да става, но всичко останало може да се реконструира по архивни материали.
Убеден съм, че Столичният общински съвет ще вземе най-справедливото решение в съзвучие с волята на гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови