Местят паметника пред НДК в Южния парк

На негово място възстановяват мемориалните плочи на първи и шести полк

Ивайло Анев Последна промяна на 14 декември 2014 в 15:45 12281 39

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде преместен в Южния парк, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк.

Решението ще бъде взето на редовното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък, като вносители са съветниците от ГЕРБ Михаил Владов, Орлин Иванов и Малина Едрева и от групата на "Синята коалиция" Борислав Бориславов и Прошко Прошков. Очаква се единствено БСП да бъде против, съобщава "Дневник".

Сегашният паметник "1300 години България", който е дело на Валентин Старчев, ще бъде преместен в Южния парк, като ще бъде обновен. Ще бъдат преместените фигурите без арматурата и бетонната конструкция.

Мемориалът на героите от двата пехотни полка, който е известен още като Паметник на знайния воин, е издигнат през 1934 г. и е бил открит лично от Цар Борис ІІІ.

Паметникът представлявал 3 високи стени с имената на над 3000 загинали българки войници от София и областта, които образували буквата П, а в средата на стените имало лъв с картата на Санстефанска България, който и до днес се пази във Военноисторическия музей.

През Втората световна война бомба събаря едната стена, а през 1979 година и останалото от паметника е демонтирано, за да може на негово място да бъде построен монументът "1300 години България", който бил издигнат за рекордно кратките осем месеца, и имал за цел да увенчае откриването на НДК в края на март 1981 г. за XII конгрес на БКП.

След демонтирането си Паметникът на знайния воин трябвало да бъде преместен, но това така и не се случило и плочите на загиналите българи останали забравени от обществото в продължение на десетилетия.

След 1989 г. все по-често започва да се поставя въпросът за естетическите качества и символиката, която носи паметникът "1300 години България". Столичани започнаха да наричат бетонната конструкция с иронични имена, а в обществото се наложи идеята за демонтирането на паметника и преместването му далеч от центъра на града.

Едва през последните години Столична общината започна активно да търси решение за рушащия се паметник "1300 години България". Беше направен конкурс с идеи за реновиране на пространството пред НДК, но нито един от предложените проекти не се хареса на столичани и така и не се излъчи победител.

Тази година инициативен комитет предложи идеята на мястото на сегашния бетонен монумент да бъде възстановен Паметникът на знайния воин, който се е намирал там преди него. В Столична община беше внесена и подписка в защита на идеята.

А през август тази година общината организира допитване до софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“. Като резултат се наложи именно идеята да бъде възстановен военният паметник, което беше подкрепено и от Министерството на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 12:38

Всъщност по добре да бъде преместен на мястото на паметника на окупатора,така хем ще оправдае парите за ремонта, хем един паметник "1300 години България" ще възседне фундамента на окупатора, и преместването на монумента ще стане символ на 2х1 ...
Тогава вече може и да го заобичат накрая ...

17.12 2014 в 03:20

Айде, осмоъгълният петох*уйник повлече крак. А след него и тоя на армията освободителка, особено сега, в рублената й епопея...

16.12 2014 в 18:08

А защо не в Правец или в Сирищник?

16.12 2014 в 14:23

Кой ке плаща масрафа по местенето? Тези дето са направили подписка в негова защита да се бръкнат надълбоко в джоба.

16.12 2014 в 13:09

Откъде накъде ще загрозяват сега хубавия Южен парк! Аз ще застана пред първата машина, която отиде там да копае.

16.12 2014 в 13:04

По-добре на Южния полюс. Така ще забием знаме на изконна българска земя (ама първо малко да го китосат и да му турят една блажна боя, та да поиздържи некоя и друга година)! Предлагам старчев и сидеров лично да го занесат.

16.12 2014 в 12:34

СОЦ изкуството е нещо, за което няма как да си затворим очите. Ако го отречем, трябва да бутнем и НДК, и още хиляди сгради в страната. Паметникът е грозен, защото е целенасочено занемарен - който е пътувал знае, че концепцията спокойно може да мине за модерно изкуство, просто изпълнението е соц.
Въпросът в момента е какъв е цялостният проект за пространството пред НДК, защото каквото и да застане на мястото на рушащия се паметник, то трябва да си отива с площада, който в момента уж оправят.
Относно преместването в Южния парк - то е безумно, защото монументът няма да кореспондира с нищо във вече обновения по входовете парк.

15.12 2014 в 23:15

1300 години България на боклука, а вместо това надгробни плочи на загинали в загубена война в центъра. На такава простотия е способна само тиквената политика

15.12 2014 в 14:45

Андре, Андре, С кой акъл сравняваш Айфеловата кула и този саморазпадащ се киликанзер. Какво изкуство,какво модерно мислене?А тези дето не щат да се наричат БЪЛГАРИ, да вземат да прочетат нещо от Паисий,пък после да омотават чаршафи по фасадите.

15.12 2014 в 14:24

Южния парк вече на кошче за боклук го обърнаха...