Отстранили игумена на Кладнишкия манастир заради "нечисти финансови интереси"

OFFNews 13 октомври 2016 в 08:13 8266 1

Граждани защитиха отстранения заради

Доброволци и енориаши поискаха среща с патриарх Неофит заради отстраняването на игумена на Кладнишкия манастир отец Рафаил. В сряда стана ясно, че миналия четвъртък е проведен таен епархийски съвет, на който е взето решение за отстраняване на игумена.

В писмото до патриарха гражданите поискаха намесата му за недопускане на "безпрецедентното кадруване в Българската православна църква". Те изразиха опасенията си, че зад кампанията по отстраняването стоят нечисти финансови интереси, "което ни кара да мислим, че и протестът, показан по телевизията, а и настроенията срещу него са инспирирани с определена цел и тя е – оклеветяването на монаха и изгонването му от манастира".

Ваше Светейшество,

в някои наши медии излезе информация, макар и крайно недостатъчна, че е взето решение за отстраняване на отец Рафаил от Кладнишкия манастир. Ако срещу игумена на Кладнишкия манастир се действа задкулисно, а не по прозрачен начин, бихме искали да знаем това.

В последния месец, срещу отец Рафаил започнаха атаки, включително и чрез медиите. За съжаление, стана честа практика в нашата Църква – проблемите да се решават не чрез изпълняване на Устава на БПЦ, а чрез медиен натиск.

След протестите, организирани пред Кладнишкия манастир, ние обърнахме внимание и сформирахме група, които извърши основно почистване на помещенията и двора на манастира. Тъй като отец Рафаил беше обвинен публично, че манастирът не е изчистен, решихме да помогнем и да се справим заедно и с този проблем. Това се извърши изключително с доброволен труд и наши лични финансови средства, тъй като искаме Кладнишкия манастир да продължи да бъде духовна обител така, както отец Рафаил се грижеше за него през последните 8 години. Той оказваше грижа и внимание на всеки нуждаещ се и превърна манастира в истинско духовно средище, а не в търговски обект.

В Софийската митрополия беше внесена подписка в негова подкрепа, която само в рамките на 3 дни събра над 700 подписа. Тази значима обществена подкрепа се активизира и поради това, че станахме свидетели на явна политическа намеса в църковните дела, което смятаме за недопустимо. Разчитаме на Вас да не допуснете безпрецедентното кадруване в Българската православна църква.

Отец Рафаил получи подкрепа от много обществени личности: Юлия Берберян, Мануела Малеева, проф. Калин Янакиев, Жюстин Томс, Владимир Руменов, Кристиян Таков, Тони Николов, доц. Светослав Риболов, доц. Дилян Николчев, Марта Георгиева, адв. Валентина Каменарска и др. Беше подкрепен и от организации, които работят в сферата на социалните дейности и психичното здраве за неговия неуморен труд и изключителен принос в защитата на правата на децата от ЦНСТ, село Дрен (писмо с вх. номер 1279/30.08.2016). Също отворено писмо от Гражданска инициатива за опазване на културното и историческо наследство (ГИОКИН) с вх. номер 1315/09.09.2016.

Отец Рафаил е съвестен духовник, номиниран през миналата година за правозащитната си и хуманна дейност. Познаваме затрудненията на кладнишкия игумен при поддръжката и благоустройството на силно пострадалия от земетресението през 2012 г. в Пернишкия регион, манастир. Но се опасяваме, че зад кампанията срещу отеца стоят нечисти финансови интереси, което ни кара да мислим, че и протестът, показан по телевизията, а и настроенията срещу него са инспирирани с определена цел и тя е – оклеветяването на монаха и изгонването му от манастира. Това силно ни тревожи, защото ако той наистина бъде изгонен, това ще стане прецедент и всички християни ще могат с протести да „разчистват сметки” когото и да било, без да се съобразяват с Устав и църковни правила. Ако ръководството на Софийска митрополия се поддаде на този натиск, това ще означава, че всяка група хора с протести по телевизията ще може да се меси в управлението на манастирите и храмовете в България и ще може да изгони всеки един монах или епископ от неговия манастир. Което е в разрез с всякакви църковни правила.

Ваше Светейшество,

Търсим Вашата помощ и подкрепа, защото смятаме, че проблемите в Църквата трябва да се решават по църковен начин според Устава на БПЦ. Ако отец Рафаил е виновен и има настроения с цел – неговото отстраняване, искаме да знаем за какво става въпрос и в какво е виновен. Затова и искаме среща с Вас не само като Български патриарх, но и като Софийски митрополит и тя да стане по надлежния ред, за да участваме в решаването на проблема.

С уважение:
Дата 12.10.2016 г.
Прилагаме подписите на доброволците и енориашите под писмото.

Валентина Костадинова Маринова
Райна Любенова Йорданова
Красимир Стефанов Йорданов
Радост Георгиева Симеонова
Здравка Христова Русенова
Диана Николаева Попова
Мирослав Светославов Русенов
Елена Красимирова Кръстева
Калин Евгениев Йонов
Бисер Николов Маринов
Елена Игнатова Костадинова
Драгомир Стоянов Иванов
Дарина Кирова Иванова
Ангел Борисов Малинов
Симеонка Иванова Димитрова
Мариана Здравкова Ахрянова
Диана Николаева Алексиева
Александър Евгениев Василев
Ангелина Миланова Георгиева
Радка Христова Крумова
Мария Тодорова Узунова
Елена Любенова Топлийска-Мумджиева
Йовчо Иванов Ковацалиев
Мария Димова Щурова
Женя Георгиева Георгиева
Румен Христов Георгиев
Виктор Нисим Хазан
иконом Николай Атанасов Андонов от ЧСПЦ
Младен Атанасов Йолов
Росица Павлова Букова
Христина Величкова Калъмова
Жулиета Касабова
Борис Димитров Димитров
Манол Богданов Глишев
Белчо Радков Дончев
Красимира Цветкова Конова
Анатолия Иванова Узунова
Йордан Павлов Янков
Валентина Динева Шарланова
Марта Руменова Георгиева
Джордж Янис Георгиос
Вера Димитрова Иванова
Мая Венцеславова Лербек
Красимира Обретенова Стоянова
Любка Кръстанова Анжело
Борислав Николов Борисов
Антоанета Атанасова Гълъбова
Цанка Руменова Георгиева
Виктор Лъчезаров Чаушев
Вера Ангелова Петрова
Евтимка Алексиева Димитрова
Мария Василева Гетова
Павлина Христова Радкова
Надежда Константинова Владимирова
Васка Димчева Иванова
Мара Димитрова Попович
Аспарух Петров Танков
Николай Иванов Спиров
Светломира Христова Костова
Вяра Георгиева Крушкова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови