Още година без електронно определяне на маршрута за изпита по кормуване за шофьорска книжка

OFFNews 19 май 2022 в 15:41 1988 0

Учебна кола

Снимка СБА-Архив

Предложението е на шефът на дирекция "Водачи на моторни превозни средства" към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"

Отлагане с една година на въвеждането на електронно определяне на маршрута за практическия изпит за шофьорска книжка иска шефът на дирекция "Водачи на моторни превозни средства" към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Станко Иванов. Той е внесъл  проект на наредба за изменение на условията и реда за провеждането на шофьорските изпити за обществено обсъждане.

С изменение от 2021 г. наредбата предвиждаше маршрутът на движение по време на практическите изпити да се указва по електронен начин чрез използването на техническо средство, а не да се определя от изпитващия, както и изпитните тестове да съдържат, освен текстови въпроси и статични изображения, и интерактивни видеоклипове. Влизането в сила на изискването беше отложено с година - до 14 април 2022 г.

Промени за кандидат-шофьорите: Лицево разпознаване, електронно зададен маршрут, проверка за е-устройства

Сега се иска ново отлагане с още една година на въвеждането на изискването техническото средство да осигурява:

1. Своевременно гласово и графично указване на посоката, в която да продължи движението си кандидата в съответствие с предварително зададен маршрут в информационната система.

2. Възможност председателят на комисията да отразява допуснатите грешки от кандидата, като се регистрират времето на отразяване и броят на регистрираните наказателни точки.

3. Възможност за регистриране на промяната на маршрута, когато движението по предварително зададения маршрут е невъзможно поради ремонт, задръстване, пътнотранспортно произшествие и др.

4. Визуализиране на общия брой отразени наказателни точки в края на изпита.

В мотивите към предложението е посочено, че към Споразумението за съвместно управление на България в периода 2021 г. – 2025 г. е предвидено да се преразгледат изпитните тестове, за да се провери актуалността и ефективността им за проверка на знанията на кандидатите.

Вместо да се премине към практическо изпълнение на изискването в наредбата, сега тепърва ще се създаде междуведомствена работна група с експерти от министерствата на транспорта, на вътрешните работи, на образованието и от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която трябва да предложи мерки за повишаване ефективността на обучението и изпитите, включително чрез преработване и актуализиране на изпитните въпроси, както и промени в нормативните актове, уреждащи обучението и изпитите.

"Предложеното удължаване на срока за влизане в сила на разпоредбите относно оборудването с техническо средство за определяне на маршрута и интерактивните видеоклипове цели да осигури технологично време за изготвяне и утвърждаване на изпитни въпроси със стационарни графични изображения и интерактивни видеоклипове, разработване на маршрути за указване на посоката по време на провеждане на практическите изпити и внедряването им в техническите устройства за провеждане на практическите изпити, които да са съобразени с предложенията на работната група. По този начин ще се постигне устойчивост на нормативната уредба", пише в мотивите към предложението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови