Оплаквания в ГИТ: В офиса е жега, а шефът не дава вода

OFFNews 03 август 2016 в 15:28 6347 2

От какво се оплакваме в Главната инспекция по труда? ГИТ обобщи оплакванията от последната седмица на месец юни досега и се оказа, че най-често работещите се оплакват от високите температури и липсата на подсигурена питейна вода от работодателя.

Сигналите за този период са 20. Почти всички са за работа в закрити помещения, където през лятото работодателите са длъжни да поддържат температура между 18 и 25 градуса. Стойностите варират в зависимост от това дали работата е лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да надхвърля 28 градуса. Предвидено е изключение при много високи температури навън, когато в помещенията градусите не трябва да надхвърлят 33.

Най-много са сигналите от шивашки предприятия - 8. Проверките показали, че само 3 от тях са основателни, т.е. температурата е била над допустимите граници.

От всички 20 сигнала, основателни са били 11. Сигналите са както за високи температури в помещенията, така и за липса на възможност за проветряване и неосигурени разхладителни напитки и вода.

В резултат и на засиления контрол в двата сектора през последните години като цяло там работодателите се съобразяват с високите температури. Най-често като превенция те се възползват от възможността да въведат подходяща организация на работния процес, така че да се почива по-често и да не се полага труд в най-горещите часове от деня. Осигуряват се и достатъчно разхладителни напитки, особено в строителството. Все още обаче има проблеми с осигуряването на климатизирани помещения за почивка, когато става въпрос за работа на открито, коментират от ГИТ.

По време на проверките за работа при високи температури са установени 33 нарушения, свързани с неосигурени оптимални стойности на параметрите на микроклимата при работа на закрито - температура, влажност, скорост на въздуха, както и липса на мерки за минимизиране на рисковете при работа на открито при неблагоприятни климатични условия. Дадени са предписания за отстраняване на нарушенията. Най-често става въпрос за липса на данни от актуални измервания на параметрите на микроклимата. Често се установява, че има осигурени технически средства за разхлаждане, които обаче не са проектирани съобразно пространствата, които охлаждат, или към момента на проверката не работят. Не се осигуряват и климатизирани помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. Те са много подходящи като решение за работа в производства, където технологията не позволява да се осигури оптимална температура - например в леенето на метали и в керамичната промишленост около пещите. В по-малките предприятия често не се осигурява вода и разхладителни напитки.

От ГИТ припомнят и какви изисквания трябва да спазят работодателите:

- създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност;

- създаване на подходяща организация на работните места;

- осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;

- осигуряване на подходящо работно облекло;

- осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма;

- осигуряване на достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма;

- осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места;

- осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

03.08 2016 в 16:22

Работодателите само едно задължение нямат - адекватно заплащане :)

21668

1

Руслан

03.08 2016 в 15:55

Абе, той вода сигурно дава. Една студена, ама едва ли я дава безплатно българският работодател.
 
X

Да помогнем на украинските деца!