Окончателно: Без прием по медицина в СУ. Академичният съвет спря пореден опит за прокарване на нови изпити

Александра Маркарян 29 март 2018 в 19:02 11788 0

Да има ли прием по медицина в Софийския университет тази година и да се разреши ли Медицинският факултет да контролира входа, като провежда собствен изпит? Тези два въпроса - уж обсъдени, решени и забравени - станаха повод за колоритна реч и словесни престрелки между професори, доценти и студенти в Академичния съвет вчера следобед.

Час и половина след началото на заседанието Съветът отново спря опита на декана и директор на болница "Лозенец" - проф. Любомир Спасов, да прокара собствени изпити, различни от тези по химия и биология, провеждани от Факултета по химия и фармация (ФХФ ) и от Биологическия факултет (БФ).

Това обезсмисли прегласуване на решението за приема (през февруари беше решено да няма такъв по предложение на МФ - бел. ред.), защото д-р Спасов постави ултиматум: или собствен изпит на Факултета по медицина, или нулев прием по медицина.

"За мен остава неразбрано защо колегите настояват - умишлено не искам да използвам термина извиване на ръце, защо се опитват да вбиват клинове там, където наистина не е необходимо. Нищо не налага да се създава напрежение между факултети. Това работи срещу университета", категоричен бе проф. Тони Спасов от ФХФ.

Професор Спасов не бе единственият в зала 1 на Ректората, който не можеше да си обясни защо са необходими отделни изпити. В необходимостта им не бе убеден и бившият зам.-ректор доц. Милена Стефанова (Философски факултет).

"Знае ли Медицинският факултет, като се явят 1000 души по биология за медицина, какво означава това като организация? Колко проверители трябва да са осигурени, за да може в рамките на 4-5 дни да излязат резултатите? Знае ли Медицинският факултет колко проверители им трябват по химия? Колко специалисти, знаещи биологията на академично ниво, са на щат в Медицинския факултет и колко специалисти по химия на академично ниво са на щат в Медицинския факултет, за да може той да заяви претенцията самостоятелно да организира изпитите?

Искам да знам мога ли да си вдигна ръката в подкрепа на това Университетът да стане за смях пред цялата общественост?", попита доц. Стефанова.

На стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови