Ректорът на СУ направи крачка назад: може и да има прием по медицина

Александра Маркарян Последна промяна на 18 март 2018 в 12:37 10223 3

Снимка БГНЕС, архив

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков направи крачка назад по въпроса за приема в специалността "Медицина". Такъв може и да бъде осъществен, заяви той в интервю за програма "Хоризонт" на БНР днес.

На 31 януари, в отсъствието на медии, Академичният съвет на СУ реши да обяви нулев прием по медицина за учебната 2018/2019 година по предложение на декана на Медицинския факултет и директор на болница "Лозенец" (бивша Правителствена) - проф. Любомир Спасов. За него първо писа OFFNews, на база информация от наши собствени източници, поради отсъствието на официална информация от Университета. Впоследствие информацията ни бе потвърдена от Ректората.

Решението, взето без нито един глас "Против", не е било обосновано на заседанието.

Днес ректорът призна, че причината е искането на Медицинския факултет да провежда собствени кандидатстудентски изпити по биология и химия, а не да класира кандидатите на база общите изпити по двата предмета, които провежда университетът.

На заседанието през декември проф. Спасов остро настоя АС да разреши факултетът му да провежда собствени приемни изпити по биология и химия, но Съветът отхвърли това искане.

Проф. Герджиков все пак направи уговорката, че прием ще има, ако факултетите се разберат за изпитите. Той уточни, че решението ще бъде взето на 28 март.

Спирането на приема по медицина би имало и финансови последствия за Университета. Той не би получил повече от половин милион лева държавна субсидия, както и таксите на новоприетите студенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2379

3

zuljin

19.03 2018 в 08:10

И тоя почна като Бащицата, да взима еднолично решения...

21920

2

Стефан

18.03 2018 в 15:30

И на кого трябва това? Никога няма да се разберете с Медицинската академия кой да е ректор - айде и няма нужда от празни напъни.
А какво е отношението към студентите от СУ от страна на лекарите - отделна весела тема. Към специалистите от природните факултети е почтително, това да. Понеже вече повече от половината съвременна медицина е работа на физиците и инженерите, не на лекарите. Но това е ария от друга опера. А тая е фалшива.

7800

1

limlim

18.03 2018 в 14:04

Като в детските анимации - вече сме с две крачки над пропастта, но комично се хващаме за въздуха... А иначе там медицина изобщо не може да се преподава. Ни "ора", ни "база". Ако някой от света им види структурата на Мед. факултета, ще скочи от високо.