Министърът на образованието: Нямаме бюджетен ангажимент към УНСС

Александра Маркарян 23 април 2019 в 18:30 4183 1

Снимка Александра Маркарян

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката

"Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл - право на разход, гласувано в Закона за бюджета или в постановление на Министерския съвет", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по повод настояването на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) държавата  да плати 10.3 млн. лв. по проект от 2016 г. за строителството и оборудването на нов корпус на университета по Оперативна програма „Региони в растеж“. В противен случай - предупреди УНСС - може да фалираме, тъй като сме пред запор на сметките.

Говорихме с проф. Статев (проф. Стати Статев - ректор на УНСС - бел. ред.), но такива средства в бюджета на Министерството на образованието няма заложени, така че аз не мога да му помогна като ги трансферирам към неговия бюджет - допълни той.

Образователният министър цитира твърдение на финансист №1 в държавата Владислав Горанов от негово писмо от 2016 г., че проектът ще бъде дофинансиран, и увери, че този ангажимент все още е валиден.

"Този ангажимент все още е валиден.

Доколкото знам, в момента спорът е дали първо трябва да се усвоят средствата от оперативната програма и след това да се предоставят средства по бюджета, или обратното. Доколкото знам, УНСС в момента отчита средствата към управляващия орган на оперативната програма МРРБ", каза Вълчев.

Той посочи, че всъщност МОН има най-малко участие в случая:

"От една страна е МРРБ, от друга – УНСС, от трета – Министерството на финансите, ние може би в най-малка степен сме в този триъгълник. Мисля, че скоро ще бъде уточнена технологията, а иначе изпълнителят е нормално да си търси своето".

Предисторията

Че има проблем и напрежение стана ясно от отворено писмо от ръководството на УНСС, изпратено тази сутрин.

В него се казва дословно:

През 2016 г. започна изграждането на нов учебен корпус на УНСС. Договорът, който беше подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г., и се основава на:

- спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“;

- потвърден ангажимент за осигуряване на 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г.

Поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта беше спряно през 2018 г.

От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. Студентският съвет и синдикатите на УНСС също изпратиха писма до държавните институции във връзка със спряното финансиране, в т. ч. до министър-председателя, в които се изразява надежда, че средствата в най-скоро време ще бъдат осигурени и се призовава към съдействие и подкрепа. Отговор няма.

На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправи покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите.

Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет.

С настоящото отворено писмо ние - преподавателите, служителите и студентите от УНСС - се обръщаме към г-н министър-председателя, г-н министъра на финансите и г-н министъра на образованието и науката с призив:

Да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта в размер на 10.3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.

Убедени сме, че решение трябва и може да бъде намерено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11900

1

Tanos

24.04 2019 в 12:36

Министър Вълчев, не им давайте и една стотинка на тези маргинали дето се правят, че обучават някого. Имат дипломи, ама работят като продавач-консултанти или в call-центрове, тези дето знаят някакъв чужд език, който не на научили в УНСС, разбира се. А приемът намалява, за какво им е нова сграда? То ако някой се разходи ще види заключени зали, няма студенти, не се преподава, къде се великите учЕни? Важното е да се усвояват средства, а Ректорът, бивш доносник на ДС печели най-много, като кмет на община е, даже по-добре, води се професор, ама е само администратор на пари и човешки съдби. Но има господ, дали ще го накаже? Дано!