Мария Бакалова стана кръстница на първия български научноизследователски кораб

OFFNews 27 юли 2021 в 14:10 2261 0

Снимка Министерство на отбраната

Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб във Варна. Корабът е с бордови номер 421 и е бе нарече "Св. Св. Кирил и Методий". "Кръщаването" стана в в Деня на Св. Седмочисленици /Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името "Св. Св. Кирил и Методий".

Мария Бакалова каза, че е приела да стане кръстница на кораба с изключителна чест и отговорност. "Нямам думи да опиша колко хубава е енергията, аз малко вярвам в тези неща. Не съм сигурна, че съм на точното място, защото сме на изследователски кораб, хора на науката, но аз вярвам и в енергии и мисля, че цялостно енергията на кораба е прекрасна и бих пътувала с него до Антарктида и бих се насладила на цялостното пътешествие", коментира тям цитирана от БТА. Попитана дали вече е получила покана Бакалова отговори - "Може би да, може би не, ще видим". Със сигурност корабът ще попадне в бъдещите ми творчески планове, призна актрисата. В професионално отношение в следващите месеци ми предстои работа, снимки в чужбина, малко тук, каза още Бакалова. В България снимките ще са, когато дойде време, засега ще се върна в САЩ, защото ми се налага по работа, каза още тя. После, живот и здраве, възможно най-бързо ще се върна вкъщи, коментира още актрисата и с усмивка добави, че ще се приготвя за път, защото 45 дни е пътуването с кораба до Антарктида.

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев посочи, че с придобиването на кораба мечтата най-после се е сбъднала. Това е мечтата на поколения български антарктици, но и на поколения български учени, защото фактически българските учени нямаха научноизследователски кораб, с който да изследват Световния океан. Той припомни, че научноизследователския кораб "Академик" на Института по океанология е вече на 50 години и не излиза от Черно море и на практика с него изследваме затворен басейн, каквото е нашето море. С този кораб ще имаме възможност да правим научни проекти, които са полезни въобще за цялото човечество, да правим колективи с учени, които преди нас използват много средства за изучаване на Световния океан, но разбира се черешката на тортата ще бъде корабът да достигне до Антарктида, смята ученият. В отговор на въпрос дали плавателният съд ще е готов за следващата антарктическа експедиция проф. Пимпирев каза, че се надява това да стане. Той посочи, че на кораба трябва да бъде направен ремонт, който ще отнеме около месец, но самата обществена поръчка може да забави цялата процедура, защото има наложени срокове от закона. В най-добрия случай корабът, ако всичко мине без да има обжалвания на поръчката, трябва да тръгне в края на януари - началото на февруари следващата година за Антарктида и да занесе материали за строежа на бъдещата научна лаборатория и да прибере експедицията от там. В този рейс ще има и малко ПР-елемент, защото смятаме да качим журналисти, които да отразят работата на експедицията, каза още той. С кораба за първи път България стъпва сериозно, равняваща се на великите сили в изследването на Антарктида, обобщи Пимпирев.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови